Pe primarul municipiului Botosani l-a binecuvintat Dumnezeu cu trei baieti la care tine ca la ochii din cap. Ii iubeste la fel ca noi toti, care ne iubim copiii si am face orice pentru ei. Numai gindul ca li s-ar putea intimpla ceva rau ne da fiori si cosmaruri. Ori acest pericol exista, atit pentru copiii primarului Flutur cit si pentru copiii nostri, chiar la noi in oras si devine cu atit mai grav pentru ca nimeni nu face nimic.
Unul din pericole il reprezinta vitezomanii. Scenariul este, invariabil, acelasi: tinerei de bani gata, cocotati in turisme puternice, fac dovada vitejiei in fata prietenelor ambalind motoarele si scirtiind din roti, accelerind si trecind in mare viteza chiar in plin centru. Pietonii, ingroziti, se feresc. Cei ce trec strada sar inspaimintati, toate spre amuzamentul imberbilor soferi, mindri ca, pentru citeva clipe, devin spaima tirgului. Pe trotuare sau pe trecerile de pietoni se pot afla copiii primarului Flutur sau oricare dintre copiii nostri iar pericolul de a fi striviti sub rotile vitejilor de ocazie este urias. Politistii ridica neputinciosi din umeri. Uneori, mult prea rar, ii mai opresc, le confisca permisele, nu pentru multa vreme insa; taticii inconstientilor intervin, platesc avocati, iar in scurt timp odraslele zburda din nou pe strazi, mai convinse ca nu pot pati nimic.
Este numai o chestiune de timp pina cind se va petrece nenorocirea, iar un sofer abia iesit din adolescenta va strivi vreun pieton. Care ar putea fi unul din copiii primarului sau din copiii nostri, dar pe constiinta nu o sa-l aiba tinerelul, ci primarul, care ar fi putut face, asa cum a promis, ceva. Incepind de la banalele inaltari din dreptul trecerilor de pietoni, care ar tempera zelul vitezomanilor si terminind cu presiuni facute, in numele comunitatii, la politia rutiera.
In realitate, vitezomanii sint doar o parte a primejdiei de pe strazi. Masini parcate haotic, unele sfidator, chiar sub semenele de interdictie, doar pentru ca soferilor le este mai comod asa decit sa faca doi pasi in plus, microbuze conduse si oprite dupa bunul plac al soferilor, camioane stationate sub blocuri, lipsa cronica a semafoarelor.
Primarul a promis, pentru Botosani, mii de locuri de parcare care, fara indoiala, sint necesare. Insa prioritatea absoluta este alta, anume disciplinarea urgenta a traficului auto, iar pentru asta nu e nevoie de echipe de ridicat masinile parcate aiurea pe strazi si nici de blocarea rotilor celor aflati in flagrant. Ci de mult mai simpla chitanta de amenda, strecurata sub stergatorul de parbriz, asa cum se face in toata Europa. Cu banii adunati, ar putea primarul sa faca pentru oras orice viseaza. Mai important insa, ar preveni dezastrul rutier spre care ne indreptam. Ar putea sa o faca, este in puterea lui. Trebuie sa o faca, pentru ca el, primarul Flutur, este responsabil si pentru fiecare dintre copiii nostri care merg pe strazi asa cum este responsabil si de ai lui.