Conducerea Primariei Oradea in frunte cu arhitectul-sef isi pot freca palmele linistiti. In sfarsit, orasul are un centru pietonal nou-nout.
Fara a avea pretentia ca sunt specialisti, mare parte dintre ziaristii locali au criticat proiectul de reabilitare a pietonalei, ca si rezultatul final. Corsoul oradean este cenusiu, trist si, pe deasupra, lipsit de originalitate. Nu se deosebeste, spre exemplu, de pavajul cetatii medievale a Sighisoarei decat prin roca folosita: cel din Oradea este mai nou si importat din China. Pavajul oradean este o copie palida a celui din Piata Mare a Sibiului, numai ca, acolo, spiritul sasesc este dantelat in piatra de cateva secole, iar traditia arhitecturala a orasului este respectata cu precizie germana. Chiar si fantanile arteziene sunt copiate dupa modelul sibian, dovedind, inca o data, lipsa de inspiratie a proiectantilor oradeni.
Fata de criticile aparute ieri in presa locala, Serviciul de Imagine al Primariei Oradea a replicat, imediat, printr-un comunicat, nesemnat insa de niciun reprezentat al departamentului respectiv. Ascunderea in spatele institutiei, fara a avea demnitatea asumarii propriilor afirmatii, spune multe despre modul de lucru din institutia condusa de primarul Petru Filip.
Serviciul Imagine ne reproseaza ca articolul aparut ieri despre receptia fantanilor arteziene este "o chestiune de gust personal irelevanta in raport cu opinia publica sau punctul de vedere al specialistilor".
Nici nu am pretins altfel! Faptul ca noi sustinem in continuare ca artezienele sunt inestetice si nu se incadreaza in arhitectura zonei este pur si simplu opinia ziaristilor, facuta in mod public. Cum, de altfel, chiar si comunicatul Serviciului Imagine este o simpla opinie, o chestiune de gust personal irelevanta in raport cu opinia publica sau cu punctul de vedere al specialistilor, atunci cand se refera la opinia emisa de ziarul nostru.
Pana cand inspectorii din cadrul Serviciului Imagine se vor dumiri cum sta treaba cu dreptul la opinie si libera exprimare, le sugeram sa compare imaginile care insotesc acest articol. Poate vor ajunge la o concluzie diferita de a noastra si vor avea taria sa explice apoi opiniei publice cum se face ca artezienele de pe pietonalul oradean seamana izbitor cu cele din Sibiu?!
In calitate de cetateni ai Oradiei ne intereseaza cum arata orasul, cum este el gospodarit, chiar daca acest lucru se pare ca nu-i convine Serviciului Imagine al Primariei. De aceea, prezentam cateva modele de fantani arteziene care ar fi putut mobila si innobila centrul pietonal al orasului. Repet, nu suntem specialisti, arhitecti sau inspectori calificati la Serviciul Imagine, dar avem dreptul la opinie cum au toti cetatenii orasului, iar conducerea municipalitatii are obligatia de a tine seama de opiniile cetatenilor atunci cand decide asupra aspectului si organizarii urbei.

PS - In timpul redactarii acestui material am aflat ca cel care a comandat Serviciului Imagine sa reactioneze imediat la articolul publicat in Realitatea bihoreana a fost viceprimarul Mihai Groza. Tot in cursul zilei de ieri, viceprimarul Groza a intervenit la o emisiune difuzata pe postul Transilvania TV unde a criticat virulent opiniile exprimate in presa. Ii repetam domnului viceprimar ca avem dreptul, ca locuitorii ai orasului si ca ziaristi, sa ne placa ori sa nu ne placa cum a fost realizat un proiect edilitar. Avem dreptul sa dezbatem acest gen de subiecte, fara a primi comenzi de natura celui pe care le da chiar el serviciilor din subordinea sa. Daca nu pricepe acest lucru, inseamna ca nu este potrivit nici pentru functia pe care o ocupa si nici pentru a face politica intr-un sistem democratic.