Dincolo de disputele politice, administrative, juridice si cum or mai fi ele prilejuite de indepartarea lui Constantin Contac, ceea ce ramine si trebuie sa dea gindit este faptul ca intre legalitate si nelegalitate este o distanta chiar mai mica de doua litere. Este de fapt o distanta fixata in functie de cine se afla la guvernare. Acum vreo doi-trei ani, cind Monitorul a scris despre relatiile Consiliul Judetean - Directia de Drumuri, Guvernul a comunicat ca omul este compatibil. Era un raspuns bazat pe legile in vigoare. S-a schimbat puterea si tot institutii ale Guvernului, in exact aceeasi situatie, vin si spun ca seful Consiliului nu mai este compatibil, tot cam in baza acelorasi legi. Nimic nu s-a schimbat intre cele doua raspunsuri, doar Puterea.
Ceea ce s-a intimplat reflecta elocvent faptul ca independenta justitiei, separarea puterilor in stat, legalitatea si alte vorbe mari de genul asta pronuntate apasat seara pe la talk-show - uri de liderii lumii politice, continua sa fie doar deziderate. Daca miine guverneaza iar PSD, cu siguranta Contac nu mai intra in conflict cu vreo lege, iar daca poimiine se reintoarce Alianta, il si vad din nou incompatibil.
O sa-mi permit sa nu-l cred pe prefect atunci cind spune ca nu e vorba de o disputa politica. Doua din cele trei mari actiuni pe care le-a demarat de cind a preluat functia ii vizeaza pe Contac si pe primarul PSD de Dorohoi, adica social-democratii cu cele mai inalte functii in administratia locala. Ar mai ramine doar cazul terenurilor de la Curtesti, unde primarul este intr-adevar liberal, dar viceprimarul tot PSD e, iar secretarul a fost acolo si pe timpul primarului PSD-ist.
Pe de alta parte, Contac este intr-o buna masura si victima propriei sale politici. Lasind la o parte legalitatea sau ilegalitatea, faptul ca CJ-ul pe care il conducea dadea bani Directiei de drumuri conduse de fiul sau si de acolo, chiar si indirect, o buna parte din fonduri ajungeau la firmele pe care le controleaza, nu prea e o chestie morala. Daca a putut face asta fluierind cit PSD a fost la putere, odata trecut in opozitie poate ar fi trebuit sa mai faca un pas, doi inapoi, chiar daca suna normal ceea ce spune, ca oricine ar veni la firma la care e actionar si ar cere sa inchirieze utilaje, el le-ar da. Asa ar raspunde probabi orice om de afaceri. Un alt director la drumurile judetene, chiar daca nu era fiul sau, ar fi insemnat practic acelasi lucru. Era sef la o unitate subordonata consiliului si cred ca, daca incerca, facea si flotari cu respectivul. N-a vrut insa sa renunte la un lucru mai mic si suporta acum o chestiune mai dureroasa, desi fiul sau a hotarit pina la urma sa isi dea demisia din functie.
Chiar si in aceste conditii Constantin Contac nu este un om de neglijat si nici pe departe terminat. Are o forta financiara pe care nici unul din liderii Aliantei nu o au si nu cred ca firmele sustinute de actuala putere or sa aduca asfalt sau material de balastiera de pe la Bucuresti, numai ca sa nu ia de la Contac. Apoi, tot in CJ, cind Alianta a vrut sa-i demita fiul, a pierdut. De ce nu ar face-o si cind se va desemna presedintele Consiliului?