Participarea liderului PSD Botosani la televiziunea de apartament a lui Diaconescu s-a produs dupa tipicul emisiunilor de gen ale sefului OTV, DDTV si altor posturi TV facute prin sufrageriile si dormitoarele unor blocuri din capitala. Invitatul isi varsa oful vreo citeva zeci de minute, mai suna doi-trei care il lauda, iar moderatorul nu il intrerupe nici cind vine publicitate decit eventual sa-i mai adreseze o intrebare mestesugita, pregatita de comun acord dinainte.
Din nefericire, Constantin Contac si-a ales o cale pe care n-o consider tocmai buna de a se apara. Numai simplul fapt ca a stat pe acelasi scaun de pe care s-au produs "live " si Constantin Cuciureanu, Gigi Becali, vinzatori de panacee universale, barbati inselati de cumnati si alti ciudati, ar fi trebuit sa ii dea gindit. A apelat la o metoda care aminteste de chestia cu "oglinda, oglinjoara, spune-mi cine e cel mai frumos, cinstit, destept din tara ". Adica mergi la o emisiune unde nu te critica nimeni, moderatorul iti ridica mingea la fileu, iar in direct iti intra telefonic doar laudatorii. Penibil este si ca in soiul asta de circ s-au prins si oameni perceputi in general ca seriosi si cu simtul ridicolului, precum Mircea Geoana sau Razvan Theodorescu, care s-au intrecut in osanale la adresa lui Contac.
Cred ca, in ciuda perioadei nefaste pe care o traverseaza, Contac nu avea nevoie de asa ceva. Botosanenii il cunosc pe din afara, stiu ce afaceri are, cit de bun sau prost conducator, cit de gospodar si cit e de capabil. O buna parte dintre botosaneni stiau chiar si povestile cu chiaburi, grupul scolar de transporturi, intilnirea cu Iliescu, povestite pe indelete de Contac. Apropo, ar fi fost interesant de vazut ce parere are Iliescu despre fostul sef al Consiliului Judetean. Probabil ca fostul sef de stat, la cei peste 70 de ani ai sai, avea insa lucruri mai importante de facut la acea ora. Pe Contac nu il fac mijloacele media nici mai frumos si nici mai destept decit este ci numai faptele sale. In schimb, se poate umple usor de ridicol, incercind sa joace teatru ieftin, fara sa fie actor. Inutil este chiar acest efort mediatic scump platit, intrucit cei ce il vor realege sau nu ca presedinte de judet sint doar citiva consilieri si ma indoiesc serios ca vreunul din ei si-a schimbat optiunea, adica sa-i devina favorabil, dupa ce a vazut tarasenia. Totodata oamenii, in general, nu se mai lasa impresionati de aparitiile pe sticla televizorului, mai ales cind urmaresc pe cineva care deapana vrute si nevrute, dupa cum i-e voia si intelegerea cu sefii postului.
Asa insa lumea a aflat povestea cu jumatatea de para neprimita la scoala pentru ca tatal era chiabur, prima nota de 4.00 de la scoala profesionala, pantofii cu toc italian, primii bani cistigati care ii permiteau sa cumpere un pulover fara o mineca, ispravile de la canal si, in general, chestii din transporturi toate, interesante pentru apropiati, fara indoiala, dar plictisitoare pentru neavizati. Dupa zeci de minute de calatorie prin istoria sa personala, s-a ajuns si la destituire: "un atac miselesc " din contemporaneitate. Toate acestea condimentate cu propriile aforisme, maxime, minime sau cum s-o mai fi chemind ele, gen: "nici nu tin primarii la usa, dar nici sa doarma in birou la mine ", "noi fara Politie nu putem trai ", "e bine sa asculti oamenii, daca uiti de ei si ei te uita pe tine ", "toata viata nu am fost prea istet cu limba romana, dar in schimb am fost foarte bun la matematica ".
Nu stiu cu ce au ramas restul romanilor dupa, sa-i spunem totusi emisiunea de la OTV, insa pe linga senzatia de chestie grosolan regizata, mi-a ramas in cap ca "poti sa pui si un portar acolo ", adica la sefia CJ. Si atunci de ce se mai zbat oare oamenii astia intr-un asemenea hal sa ajunga pe scaunul portarului?