Presedintele Basescu a facut inca o vizita in Transcaucazia, iar im­pactul imediat in presa nu a fost nici de data aceasta senzational. O vi­zita de stat in strainatate este, desigur, altceva decat una prin tara, din care omul politic Basescu stie sa castige la imagine ca niciunul dintre pre­decesorii sai la Cotroceni. Dar vizita in Azerbaidjan (ca si cele in Ucraina si Republica Moldova), confirma tenacitatea cu care seful statului isi cro­seteaza meticulos ambitiosul sau proiect de securizare si cooperare in zona Marii Negre. Un procent la care nici Rusia, nici Turcia nu intra (inca) in rezonanta, pe care UE il ocoleste cu prudenta (dar are ea o politica externa comu­na?), iar Statele Unite incep sa-l priveasca tot mai atent.
Piatra de incercare a reusitei in acest proces este Rusia. ßi de­cisive sunt relatiile ruso-ameri­cane. Caucazul de Nord, care inglo­beaza cele trei foste republici sovie­tice, face parte nu numai din bazinul ex­tins al Marii Negre, dar si din ve­ci­natatea imediata a Rusiei, adica teritoriile din fosta URSS in care Mos­­cova are mari si nedi­si­mulate interese. Dar zona prezinta un interes global. Georgia este zavorul care tre­buie deschis pentru a domina Trans­caucazia, care controleaza accesul catre Europa, in nord, catre Iran si Turcia, in sud. Petrolul si gazul din Marea Caspica reprezinta 3-4 la suta din rezervele mondiale, si alte mari trasee ener­getice tot pe aici trec.
Arealul caucazian si cel pontic se profileaza, de aceea, ca unul din­tre noile terenuri de con­frun­­tare ruso-americana. SUA in­cear­ca sa impinga aici extinderea NATO, Rusia rezista prin conso­li­darea pozitiilor sale traditionale ca­rora li s-a adaugat, mai nou, strategia lui Lukianov, fost colaborator al lui Gorbaciov de manevrare prin inter­mediul "conflictelor inghetate" din zona. Iar "Formula Lukianov" bate si mai departe. De pilda, in spatiul ex-iugoslav. Kosovo independent? Bun, atunci si Transnistria, Abhazia, Osetia de Sud, Nagorno-Karabah - propune Moscova. Occidentul nu stie deocamdata cum sa raspunda. Javier Solana, influent in UE, pare dispus la troc. Iar inainte de el, niste comentatori de presa - inclusiv de la noi - dispusi chiar sa dea dreptate cercurilor imperiale de la Moscova in conflictul cu Georgia preluand dezinvolt argumentatia lor inabila, pentru a mentine Kosovo in ceea ce a mai ramas din fosta Iugoslavie. "Sfidarea Kosovo" lansata de stra­tegii de la Moscova da mari batai de cap Occidentului. ßi nu numai lui.