Mini-vacanta de 1 mai a reprezentat pentru majoritatea romanilor un bun prilej de a se distra cum nu se poate mai bine, nu mai putin de 40 de mii de romani petrecand sub diverse forme la munte sau la mare. In toate aceste date nu ar fi nimic de speriat, doar zeci de mii de romani care au ales sa se deconecteze si sa plece la cativa kilometri de casa pentru a mai uita, macar pentru o zi, de grijile cotidiene. Insa ceea ce ar trebui sa ne ingrijoreze ar fi faptul ca nu mai putin de alti 20 de mii de romani, adica jumatate din numarul celor care au petrecut in diverse locuri din tara, abia au asteptat un asemenea prilej pentru a evada in statiuni din Grecia, Bulgaria sau Turcia.

Poate unii ar spune ca acestia din urma sunt cei care-si permit sa petreaca cateva zile sau poate chiar o saptamana intreaga prin tari straine, oameni cu bani. Ei bine, lucrurile nu stau chiar asa. Cei mai multi dintre cei care au preferat taramul unui alt stat, imediat ce s-a ivit prilejul unui mini-concediu sau al unei zile insorite, nu sunt nici pe departe bogatasii Romaniei, ci oameni de rand, cu salarii decente, care s-au saturat sa dea o gramada de bani pentru trei zile la mare sau la munte in tarisoara asta a noastra in care serviciile sunt asa cum sunt si pe deasupra te mai si ustura la buzunare. Tocmai de aceea romanii au preferat sa dea o fuga pana peste granita si sa petreaca acolo cele cateva zile pe care le-au avut libere, mai ales ca cei mai multi dintre ei spun ca sunt foarte multumiti de conditiile gasite acolo si de preturile care nici nu se compara cu cele din turismul romanesc.

Mai degraba, am putea spune ca cei mai instariti romani au preferat sa ramana sa-si petreaca mini-vacanta de 1 mai prin statiunile romanesti care, ce e drept, te cam lasa cu buzunarele goale, si, daca mai vrei concediu si la vara, dupa o astfel de escapada de inceput de mai, poate ai avea nevoie sa te mai inhami la inca un loc de munca. Toate acestea nu ar trebui sa ne alarmeze numai pe noi ca simpli cetateni, ci mai degraba pe cei care si-au asumat raspunderea in a ne conduce. Ei ar trebui sa vada incotro se indreapta turismul romanesc, de ce romanii se duc cu zecile de mii peste hotare chiar si intr-o mini-vacanta cum este cea de 1 mai, cand ar putea sa ramana in tara, sa lase toti banii aici si sa se bucure de toate frumusetile pe care le avem, dar pentru care asteptam sa vina tot strainii sa ne ajute sa le exploatam. Pana se vor dumiri si cei in masura sa faca acest lucru, romanul prefera sa-si ia sarsanalele si familionul si, cu mult mai putini bani, sa petreaca un concediu de neuitat peste hotare...