Nu ma numar printre cei care considera ca lovita de derizoriu tentativa televiziunii nationale de a alcatui un top al primilor 100 de romani. Am fost la fel de dezamagit ca si altii de faptul ca numeroase personalitati, precum Panait Istrati de pilda, nu au prins suta, in care, in schimb, se poate identifica macar o echipa de fotbal. Cred insa ca discutiile asupra personalitatilor care ne definesc sint necesare si niciodata nu este prea tirziu sa le incepem. La fel, cred ca in loc de a condamna maniera de a supune judecatii publice anumite personalitati, ar trebui sa privim topul TVR ca pe un exercitiu normal de argumentatie.

Ce inseamna, de fapt, un exercitiu normal de argumentatie? Inseamna sa putem trece peste faptul brut al numarului de razboaie purtate de Stefan cel Mare si al bisericilor construite de domnitorul moldovean si sa incercam sa plasam aceste fapte in contexte care ne permit sa emitem judecati privind valoarea. Inseamna sa putem trece peste numarul strofelor din "Luceafarul" pe care le-am invatat la scoala si cu care ne mindream pe vremea lui Ceausescu la fiecare sindrofie si sa citim cite ceva despre Eminescu din ce s-a publicat dupa Revolutie.

De ce avem nevoie de obiectivitate in modul de a ne judeca, in cel mai bun caz, facatorii de istorie si de cultura? Nu este un asemenea top o suma de subiectivitati cu acces la Internet? Ba da, dar modul in care ne educam subiectivitatea este la fel de important ca si fidelitatea fata de oamenii pe care i-am luat ca repere. Este una s-o tii mortis ca Mircea Eliade este cel mai mare roman dupa ce i-ai citit mare parte din opera, alta este sa-ti dai cu parerea dupa ce ai "vizitat" doar Maitreyi sau, stiu eu, ce alta nuvela inclusa in programa scolara. Mai mult, este anormal sa rizi de faptul ca sute sau mii de romani din Diaspora l-au votat pe Richard Wurmbrandt in acest relativ clasament si e normal sa intelegi ca ignoranta nu e nici binecuvintare, si nici dovada de patriotism.

Stefan cel Mare a cistigat, cu confeti, competitia pentru cel mai mare roman in megashow-ul pe teme nepopulare organizat de televiziunea publica. Fara a discuta meritele celui mai mare domnitor roman, trebuie sa spun ca votul poporului dovedeste ca am ramas tributari pina in maduva oaselor manualelor de istorie fabricate in comunism. Practic, daca tinem cont ca doar Carol I este un "intrus" in topul primilor trei romani din toate timpurile, clasamentul arata exact cum ar fi aratat in 1990.