Sunt, in traditia crestina, multe situatii cand orice om bate din usa in usa si imparte o strachina plina cu diverse bunatati. Impartitul nu este totdeauna acelasi lucru cu pomana. Exista obiceiul, de exemplu, ca sa nu mananci nicio caisa, niciun mar, nicio boaba de struguri, atunci cand ele au dat in copt, mai inainte sa nu imparti din fructele respective. E bine sa imparti din ce ai, sa le faci o bucurie altora. Mai apoi, se imparte pentru morti la soroace, de marile praznice sau sarbatori, pentru a-i pomeni pe cei savarsiti din aceasta lume. In acest fel, omul se simte impacat cu sine, fiindca a facut un bine atat pentru el, cat si pentru altii.
Traditia chiar a impus un soi de competitie in acest obicei al impartelii. Cine nu o face este blamat, intr-un fel sau altul. Este un lucru pe care l-a simtit probabil si premierul Calin Popescu-Tariceanu. Din momentul in care i-a indepartat pe democrati din Executiv, el ne anunta ca vrea o guvernare "care sa fie indreptata catre cetateni", pentru bunastarea lor. In disputa lui cu presedintele Traian Basescu, Tariceanu a afirmat de mai multe ori ca acesta impiedica Guvernul sa-si faca treaba, sa se ocupe cum se cuvine de treburile tarii si ale oamenilor. Acum, el chiar pare decis sa faca in asa fel incat nivelul de trai sa creasca. Este, in toate astea, si o buna doza de abordare pur politica a chestiunii. Premierul vrea, adica, sa demonstreze ca este un lider politic preocupat de soarta concetatenilor sai, ceea ce poate sa adune un capital electoral important pentru liberali.
Tariceanu nu este singurul care are aceasta preocupare. Presedintele Basescu este si el interesat de binele poporului. Nici nu se poate altfel, de vreme ce sloganul sau in campania electorala a fost "Sa traiti bine!". Din varful Dealului Cotroceni ii va fi insa mai greu sa si convinga. Chiar ieri, intr-un interviu, el ne spunea ca va supraveghea direct activitatea Guvernului, lasand sa se inteleaga ca vegheaza astfel la binele natiei.
Romanii le-au devenit, dintr-o data, extrem de dragi liderilor nostri politici. Formula "dragi romani" este folosita acum atat de Tariceanu, cat si de Basescu cand vor sa se adreseze cetatenilor tarii. S-a declansat, iata, o competitie a "binelui pentru popor", care nu poate fi decat benefica. Cele doua tabere au, in sfarsit, un tel comun. Totul este ca acest demers comun sa nu capete aspectul de pomana. Pentru ca, nu-i asa, pomana se face intru pomenirea mortilor.