Comisarul european desemnat de Romania s-a vazut expus unei provocari periculoase la Strasbourg. Liderul factiunii socialiste din Parlamentul European, Martin Schulz, a propus completarea portofoliului sau, multilingvismul, cu problema minoritatilor. "In conditiile in care xenofobia si rasismul sunt in crestere in Europa, minoritatile au cu adevarat nevoie de protectie prin crearea postului de comisar pentru acest resort", a sustinut eurodeputatul socialist.
O "soparla" strecurata de stanga impotriva candidatului propus de liberali? Fapt este ca onoratul nostru candidat a tacut pana cand, de la Strasbourg, presedintele Comisiei Europene i-a luat piatra de pe inima, refuzand diplomatic sugestia parlamentarilor, cu argumentul ca portofoliul lui Leonard Orban va contine nu doar multilingvismul, ci si "multiculturalismul", si citandu-l doct pe Umberto Eco: "Traducerea reprezinta limba Europei".
Ca largirea portofoliului este pura diplomatie se poate vedea din comentariul acid al unui polonez, Pawel Swieboda, presedintele grupului Demos Europa: "Daca Barroso a vrut sa arate ca numarul portofoliilor de comisari trebuie redus, el a reusit sa o arate, dand Romaniei portofoliul multilingvismului".
ßi noi ar trebui sa rasuflam usurati ca portofoliul lui Orban nu a fost complicat cu resortul minoritatilor. Propunerea deputatului german a fost primita cu mirare la Bruxelles, dupa cum scrie publicatia "EU Observer", citand un oficial al Comisiei: "Nu avem o politica privind exclusiv minoritatile si nici structuri administrative care sa se ocupe numai de aceasta problema. Cu un asemenea portofoliu, va fi mult mai problematic sa stabilim ce va avea de facut noul comisar si ce echipa va conduce". Suna ca si cand s-ar pune, nerostita cu voce tare, problema banilor. Aceeasi publicatie oficiala a UE (de care, apropo, de anul viitor va raspunde chiar domnul Orban) explica si de ce se mira europenii: problema minoritatilor va deveni preocupanta abia de anul viitor, cand (observa publicatia europeana) Romania va aduce in UE cea mai mare comunitate de rromi. Mai mare decat totalul comunitatii rrome din statele membre actuale ale Uniunii. Era de ajuns, ieri-dimineata, ca un european sa rasfoiasca revista presei romanesti ori sa deschida televizorul pe un canal de stiri romanesti, si l-ar fi invadat mitingul debransatilor din Zabrauti, Ferentari. Nu schimbati canalul, nu sunt reportaje din Orientul Mijlociu! Sunt, practic, scene din Uniunea Europeana!