Inainte de a face o nominalizare pentru un post de ministru sau pentru o functie de reprezentare in strainatate, premierul poate cere verificari pentru persoanele respective la serviciile secrete sau la Oficiul Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat (ORNISS). Presedintele Basescu sustine ca a primit garantii din partea serviciilor ca Varujan Vosganian, nominalizat de Romania pentru fotoliul de comisar european, este curat, dar primul-inistru, cel care a facut propunerea, nu a cerut o evaluare din partea ORNISS. Aceasta institutie, care a fost infiintata pentru a-i controla pe cei care urmeaza sa lucreze cu date secrete, ii verifica de obicei si pe cei care urmeaza sa ocupe functii importante, fiindca are la indemana atat legaturile cu structurile secrete, cat si o metodologie prin care poate descoperi cu usurinta slabiciunile si eventualele incompatibilitati cu posturile in care ar urma sa fie desemnati viitorii inalti oficiali. ORNISS pune cap la cap informatiile pe care le primeste pe cai specifice pentru a vedea in ce masura candidatul a avut sau are dificultati financiare sau daca exista o discordanta semnificativa intre nivelul sau de trai si veniturile declarate, daca in activitatile sale de pana acum a fost incorect ori indiscret sau daca in biografia sa exista lucruri care sa duca la santaj sau alt fel de presiuni si daca a avut legaturi cu persoane dubioase fata de care ar putea avea diverse datorii.
Daca premierul ar fi cerut o astfel de verificare pentru Varujan Vosganian inainte de a-i trimite numele la Comisia Europeana, ar fi primit in mod discret nu doar un verdict din partea ORNISS, ci si o serie de amanunte pe care probabil Calin Popescu Tariceanu fie nu si le-a amintit, fie pur si simplu nu le-a stiut niciodata. In acest fel ar fi aflat despre suma reala pe care a investit-o controversatul om de afaceri Sorin Ovidiu Vintu in UFD, formatiunea cu care Varujan a candidat la alegerile din 2000 - anul in care Fondul National de Investitii, girat de Vintu, a cazut, pagubind peste 300.000 de romani. Premierul ar fi descoperit si alte legaturi interesante dintre favoritul sau si acelasi Vintu, devenit in ultima vreme unul dintre cei mai influenti magnati de presa.
Daca ar fi fost cu adevarat interesat de imaginea pe care o va transfera in Europa Varujan Vosganian, primul-ministru si-ar fi adus aminte si despre ideile radicale pe care le-a promovat nu de mult preferatul sau, care milita pentru ghetoizarea tiganilor si pentru desfiintarea votului universal. Intr-o Uniune Europeana in care drepturile omului sunt considerate valori fundamentale, Romania isi trimite un reprezentant care ar vrea sa-i scoata afara din orase pe romi si care sustine ca dreptul la vot ar trebui acordat doar celor care au minimum opt clase. Intr-o Uniune Europeana in care lupta cu marea coruptie este principala problema ce trebuie rezolvata, Romania isi trimite un personaj care a fost stipendiat ani de zile de cel mai controversat om de afaceri din tara, care are inca pe rol o serie de dosare penale.
Poate premierul Tariceanu are foarte mare incredere in Vosganian si de aceea nu a vrut sa-l verifice, poate premierul Tariceanu are obligatii necunoscute fata de grupuri de interese care-l sustin pe Vosganian sau poate pur si simplu premierul Tariceanu nu si-a dat seama de raspunderea pe care si-o asuma atunci cand in numele tarii trimite la Bruxelles un politician mediocru, necunoscut in mediile europene, cu probleme morale si de dosar.