Un thriller destul de bine scris bulverseaza lumea. Un scriitor de romane de actiune, pe numele sau Dan Brown, a reusit sa ravaseasca prin romanul sau “Codul lui Da Vinci“ intreaga lume crestina. Stapanind destul de bine date ale istoriei artei si ale istoriei crestinismului, Brown arunca pe piata o istorie naucitoare despre viata intima a Domnului Iisus Hristos. Manipuland date si idei ale organizatiilor oculte ale evului mediu, autorul celui mai in voga roman la ora actuala a lansat o ipoteza care a generat o reactie violenta din partea Bisericii Catolice, care a ajuns sa o interzica credinciosilor sai.
Desi Brown subliniaza in introducerea volumului sau ca acesta este doar un roman de fictiune, adversarii crestinismului si ateii liberi-cugetatori au preluat mingea de la fileu si deja acrediteaza ideea ca volumul este de fapt dezvaluirea secretelor bine pastrate timp de doua mii de ani ale Bisericii Catolice. Modul de prezentare al acestor teorii aberante care sustin ca Iisus a fost casatorit cu Maria Magdalena, iar urmasii acestora au stat la baza dinastiei carolingiene a primilor regi francezi este, dupa cum se vede, mult mai persuasiv decat daca aceasta teorie ar fi fost formulata si sustinuta cu argumente stiintifice si teologice.
Atacurile la care este supusa Biserica Crestina din partea cercurilor atee si anticrestine din Europa au prins avant acum, la inceput de mileniu III. Curios este faptul ca Bisericile Ortodoxe nu au avut nici un fel de reactie la continutul ideilor considerate blasfemiatoare de catre Vatican, desi se ataca in esenta bazele dogmei crestine. Impresia ca acest volum nu va afecta sufletele credinciosilor ortodocsi pentru ca il vor ignora sau refuza “apriori“ este falsa. Multora dintre romanii care sunt credinciosi ferventi si au avut curiozitatea sa-l citeasca le poate incolti in suflet indoiala. De aceea, poate ca asteapta o vorba de intelepciune sau de indrumare spirituala din partea pastorilor lor. Este necesara o reactie avizata si echilibrata a Bisericii legata de acest caz, care in lume a devenit deja “fenomenul Da Vinci“ si care, alaturi de atatea manifestari ale libertatilor neingradite si fara discernamant, poate sa mai sminteasca o parte din moralitatea sufletelor pastorite de BOR.