Cind imi faceam cumparaturile am auzit-o pe proprietara unui magazin intrebind o clienta daca nu stie pe cineva care vrea sa fie vinzatoare, ca le da salar bun, le cheama doar dimineata, numai sa vina. In fiecare zi, 3000 de romani sint intorsi de la granita ca nu au actele in regula. Probabil inca pe atitia au acte in regula si pleaca la muncit in strainatate. Si asa ajungem la criza cronica de forta de munca din Botosani, un subiect nu indeajuns de discutat. Absolut toti agentii economici se pling ca nu mai gasesc forta de munca de orice fel, calificata sau nu.
Doamna cu magazinul se plingea ca toti cei care vin intreaba intii de salariu si de program, nimeni nu se intereseaza ce ar avea de facut, pentru acel salariu. Evident ca exodul ar putea fi oprit imediat cu salarii de 500 de euro pe luna, nu ar mai pleca nimeni si s-ar face la loc somajul 16%. Problema este ca doamna are un magazin de cartier si daca va trebui sa dea salariile de mai sus sau macar de 300 de euro, cit zic astia ca va fi minimul, isi va inchide magazinul. Se va intimpla asta oricum, abia acum incepe lumea sa intrevada ce mai inseamna aderarea la UE, pe linga declaratii triumfaliste. Iar declinul micilor intreprinzatori, va incepe intr-un an, doi, dar nu din Bucuresti, aia vor mai rezista o vreme. De aici, de la Botosani va incepe, si de la Vaslui, si din alte zone la fel de sarace ale Romaniei. Iar situatia asta va fi, dupa cum se vad lucrurile acum, de neocolit. Declaratiile politicienilor cum ca Botosaniul va fi si va face si va drege sint exact ceea ce sint, doar vorbe.
Asa ca exodul de forta de munca nu se va opri, nu in urmatorii ani. Si nu e vorba aici doar de meseriasi, ginditi-va ce putini medici tineri vin in Botosani. Sau profesori, arhitecti, ingineri sau multi altii.
Tineretul doar la asta se gindeste, sa emigreze din tara sau macar din Botosani. Nici nu stiu daca ar trebui invinuiti, pe linga salarii mai sint si povestile, elevii de liceu cu care am vorbit au o gramada, toate cunostintele lor sint afara si ba sint mecanici la formula unu, ba sint sefi de hotel sau vreun manager mai mic. E plina lumea de romani si povestile lor de succes. Ca asta sint povesti, ala cu fomula unu de fapt spala pe jos garajul, iar sefa de hotel e femeie de serviciu, in cel mai bun caz. Dar chiar si asa cistiga de zece ori mai mult decit ar cistiga la Botosani. Asa ca doamna de la magazin nu isi va gasi vinzatoare de care sa fie multumita, va angaja pe cine gaseste si nici nu le va spune ceva de rau, ca pleaca si alea.