Spre nemultumirea evidenta a unora, Constantin Contac a fost ales simbata, prin vot, conducator al organizatiei PSD Botosani, el fiind dealtfel singurul candidat la aceasta functie. Nemultumitii si-au aratat dezamagirea despre Contac, apreciind ca nu ii reprezinta, ca este o persoana lipsita de cultura generala, greseste chiar si in folosirea limbii romane, ca a ajuns sa-si critice in public proprii colegi de partid, ca se poarta in organizatia PSD ca un vechil pe mosie, adica e dur, dictatorial, nu admite alte pareri. Daca la toate astea mai adaugam si opozitia fatisa pe care Contac o face pentru Iliescu, avem imaginea completa a noului lider local PSD, de aceasta data ales legitim, cu o impotrivire pur simbolica, ceea ce da dealtfel si dimensiunea taberei nemultumitilor dar si a celor multi care l-au recunoscut ca sef. Foarte posibil, la aproape unanimitatea cu care a fost votat, poate sa fi contribuit si pozitia cheie pe care o are Contac in repartizarea fondurilor aflate la discpozitia Consiliului judetean catre diferitele primarii. Cu toate acestea, sefia PSD nu poate fi mare bucurie la un partid aflat in opozitie care, dupa cum se stie, isi pierde sponsorii, sustinatorii, ba chiar si membrii, iar noul lider va trebui sa scoata bani buni din buzunar pentru a sustine actiunile organizatiei sale.
Fara indoiala ca oponentii lui Contac au partea lor de dreptate cind il acuza de fragezime intelectuala, numai ca PSD nu este un partid de meritocrati, in care functiile se distribuie dupa titlurile academice detinute de membri. PSD a fost si este, cel putin la Botosani, un partid cu priza mare la tara, printre someri sau asistati social si mai putin printre studiati. La Botosani, pina la venirea lui Contac, membrii acestui partid se certau intre ei, evident, nu pe fata, dar isi trimiteau sageti prin canalele ascunse catre sefii de la Bucuresti sau isi puneau piedici atent studiate, din care ne amintim numai iarna de cosmar in care sfada pesedistilor a lasat apartamentele din oras fara caldura. Deloc lipsit de importanta este si absenta oricarui contracandidat la sefia PSD. Asta poate insemna fie ca organizatia judeteana a acestui partid nu are si alti lideri, fie, daca acestia exista, nu au avut curajul de a candida si, eventual, de a o prelua asa cum este, adica in cadere.
Contac, cistigindu-si functia, a luat totul. Tot nu mai inseamna de aceasta data onoruri, posibilitatea de a profita de ministrii unui guvern al PSD ci nesfirsite scandaluri interne, pe care le-a stins deocamdata, finantarea in conditii de opozitie, problemele de imagine si mai ales riscul de a deveni tinta favorita a Aliantei. E drept, el este un om care vede lucrurile in alb sau negru, fara nuantele politicianistului provincial care, spune una dar face cu totul altceva. Parafrazind, orice popor are conducatorii pe care-i merita; organizatia PSD din Botosani a patit, in sfirsit, acelasi lucru.