Alegeri parlamentare anticipate. Restructurare de guvern. La orizont, doua referendumuri, unul pentru suspendarea sau nu a presedintelui, celalalt cu valoare strict consultativa in privinta introducerii votului uninominal, solutia practica fiind, in ultima instanta, o noua lege electorala votata de Parlament. Mai nou, "presedintele-jucator", "impacat cu cetatenii si cu Constitutia", ameninta cu demisia, si implicit cu organizarea de alegeri prezidentiale anticipate in urma-toarele 90 de zile, daca Parlamen-tul va decide totusi sa-l suspende. Prezumptivul presedinte interimar Nicolae Vacaroiu anunta la randul sau ca, intr-o astfel de eventualitate, isi va aduce propria echipa la Palatul Cotroceni.
Si scenariile ar putea continua. Unul dintre ele, sugerat luna trecuta de un comentariu al unei agentii autohtone de presa, merge pana la demiterea de catre presedintele interimar la propunerea mi-nistrului "restructurat" al Justitiei, a procurorilor-sefi al DNA si al Parchetului General, lasandu-l pe Traian Basescu, in eventualitatea reluarii prerogativelor, fara ultimii doi aliati din structurile Puterii.
Cui foloseste insa acest circ politic? In orice caz, nu cetatenilor de rand, iar statisticile arata clar ca nici economiei romanesti. In primele trei luni ale acestui an, deficitul comercial al Romaniei a fost aproape triplu fata de aceeasi perioada din 2006, in timp ce investitiile straine directe, una dintre sursele importante de finantare a acestuia, s-au redus cu 13 la suta.
In ce-i priveste pe romanii de rand, in incrancenarea de inceput de an, demarata dupa celebra numaratoare inversa: "sase, cinci, patru... unu! La multi ani, Romania!", Guvernul a "uitat" sa finalizeze licitatiile pentru laptele praf in ianuarie, "reusind" aceasta performanta abia in aprilie, astfel ca parintii vor trebui sa mai astepte inca vreo doua luni pentru a beneficia de laptele praf gratuit pentru copii. In acest rastimp, odraslele vor trebui, probabil, sa se sature cu "spectacolul" oferit gratis de politicieni.
Iar daca la cele de mai sus adaugam si foarte previzibila paralizie a institutiilor statului in perioada campaniei pentru prezidentiale, putem lesne sa ne inchipuim cat de eficient vor fi valorificate in acest an fondurile europene alocate tarii noastre. Si cat de multa "paine" pe masa romanilor se va adauga in viitorul apropiat. Cat despre circ, si stramosii nostri care au emis maxima, si chiar si nemuritorul Caragiale, se vor fi simtind, in mod sigur, nesemnificativi.