Ma uit rar la televizor, ascult radio in fiecare zi, citesc citeva ziare zilnic, din ce in ce mai mult pe internet decit in editiile lor pe hirtie. Zilele acestea mass-media romanesti sint invadate - din nou - de acuze si semnale de alarma privitoare la sistemul national de sanatate publica.

Se spune ca domnul Mircea Cinteza ar fi vinovat ca nu mai sint medicamente, seringi si manusi chirurgicale in spitale. Dl. Cinteza este in mod evident un ratacit in lumea politicii romanesti, dar nu dinsul este vinovat de ce se intimpla acum in spitale, policlinici si depozitele de medicamente.

Se spune ca, de fapt, ministrii cabinetului Nastase ar fi vinovati ca au organizat licitatii electronice, fara participarea directorilor de spitale si au cumparat produse medicale numai pe baza criteriului "pretul cel mai mic". Acest sistem a fost pus in practica dupa ce s-a observat ca unii directori de spitale au ridicat cite o vila in fiecare an, si nu toate in Romania, de pe urma minariilor din achizitiile publice. Iar sistemul electronic de licitatie nu are nimic de a face cu criteriul "pretul cel mai mic". Sistemul electronic de licitatie a fost ocolit numai de cei "care voiau sa vada ochii furnizorului si eventual masina lui, pentru a analiza oportunitatile viitoare", cum se exprima plastic unul pe care il cunosc fara sa am nici o vina.

Adevarul este ca pe oricine ai pune la ministerul respectiv ar pati la fel ca dl. Cinteza. Doamna Daniela Bartos, profesionist desavirsit si manager grijuliu, a fost pur si simplu "vinata" de mafiotii achizitiilor publice. Dl. Mircea Beuran a fost descoperit instantaneu plagiator dupa ce a fost numit ministru. Pe vremea cind era "simplu" consilier prezidential nimeni nu-i zicea nimic. Dl. Ovidiu Brinzan, abia numit, a fost imediat avertizat de mass-media ca exista oameni care stau cu ochii pe el.

Oricine vine ministru in acest minister nefericit va pati la fel. Pina cind sistemul public de sanatate din Romania nu va fi restructurat din temelii nu se va putea face nimic. Spitalele si policlinicile vor continua sa fie conduse de profesori care isi vor ridica propriile clinici folosind clientela mai dotata de la stat. O operatie va avea un pret fix, cu chitanta daca te duci la privat, fara chitanta daca te duci la stat. Mincarea din spitalele de stat va fi totdeauna mai proasta decit la puscarie. Iar medicamentele vor fi totdeauna disponibile pe bani, iar daca nu ai bani, n-am ce sa-ti fac, ia niste ceaiuri ieftine sau un algocalmin sa-ti mai treaca durerea.

Totusi, cine este responsabil de sanatatea fiecaruia? In nici un caz statul. Fiecare dintre noi trebuie sa stie ca, daca nu te ingrijesti singur, nu te ingrijeste nimeni. Daca ai o carie, plombeaz-o imediat, pentru ca in citiva ani cariile iti vor afecta stomacul si rinichii, iar o extractie si o inlocuire de dinte costa acum la privat ceva mai putin de cinci milioane de lei. In fiecare an fa-ti analizele, pentru ca daca ai colesterolul mare risti sa ai vreo problema cu inima, arterele sau capul. Ca sa nu mai vorbim ca excesul de colesterol determina depresii si anxiozitati de zici ca ti-a plecat mintea cu sorcova. Uita-te la doctori ca simpli furnizori de produse si servicii, in nici un caz ca la salvatorii natiei. Un fel de mecanici auto, mai sofisticati si mai scumpi daca ajungi la mina lor. Nu vorbesc de cei care fac din meserie o religie si se dau cu capul de pereti daca nu reusesc sa rezolve un pacient. Vorbesc de cei care profita de ratacirile sistemului pentru a-si croi alei largi si piscine incalzite. Si vorbesc din experienta.

Ingrijeste-te singur pentru ca sistemul nu poate. La biserica totdeauna gasesti alinare, pentru ca vii cu ea de acasa. La fel si in spitalele romanesti.