Am scris pina acum despre nu stiu cite cazuri de abuzuri comise de sistemul judiciar pornind de la organele de urmarire penala si pina la instantele de judecata. Sute de oameni au acumulat zeci de ani de inchisoare efectuati pe nedrept pina cind autoritatile au binevoit sa-si recunoasca erorile grosolane in ceea ce-i priveste. Cum era firesc, oamenii s-au indreptat impotriva statului care a exercitat prin reprezentantii sai o represiune nedreapta impotriva lor si care nu are nici o scuza in astfel de cazuri.

Problema raspunderii magistratilor s-a discutat si paradiscutat de nenumarate ori, iar concluzia a fost ca acestia trebuie sa raspunda patrimonial acolo unde se dovedeste ca au judecat strimb. Nu stiu daca aceasta reglementare este buna sau rea, insa cunosc un lucru: legea cu pricina nu va rezolva nici pe departe problema pentru ca nu teama ii va determina pe judecatori si procurori sa analizeze de 10 ori inainte sa dea o decizie de arestare, ci caracterul acestora sau mai bine zis lipsa acestuia, precum si superficialitatea cu care trateaza anumite cazuri.

Traim o situatie paradoxala: in justitie activeaza magistrati care au reusit extrem de repede sa se adapteze, desi au activat o buna parte a carierei in vechiul regim. Asta inseamna ca respectivii nu s-au simtit foarte bine in "haina" comunista, purtind-o atit timp cit au fost obligati si nici o secunda mai mult. In paralel proaspeti absolventi ai Institutului National de Magistratura intra in salile de judecata cu o mentalitate invechita sau o dobindesc dupa "instruirea" primita de la colegii mai vechi in profesie, nostalgici dupa epoca de trista amintire.

Din cauza lor ne aflam astazi in fata unei realitati socante: cazurile de incalcare a drepturilor omului se inmultesc in loc sa scada, iar despagubirile acordate cresc proportional, ajungindu-se acum la cifre astronomice pentru muritorul de rind, de ordinul milioanelor de lei. Cred cu tarie ca singura solutie o reprezinta scoaterea din sistem a acestor personaje care confunda de multe ori roba de magistrat cu sortul de tarabagiu. De aici si imaginea sifonata a justitiei, care da senzatia in fata justitiabililor, prin acesti oameni care o reprezinta, ca totul este posibil atit timp cit ai un cont cu multe zerouri in coada.

In ciuda numeroaselor erori comise de justitie, aceasta mai are inca puterea sa-i elimine din sistem pe cei care au calcat in strachini de prea multe ori.