Cine cu cine e in alianta? Cine e in opozitie si cine e la putere? Alianta D.A. se mai lupta cu PC si PSD? Sint intrebari la care nici un galatean neimplicat direct in politica nu stie sa raspunda.

Trebuie spus insa ca nu e vina omului simplu ca cei pe care i-a votat in 2004 nu si-au facut un obicei din a-si informa alegatorii cu privire la proiectele politice pe care si le stabilesc. Adevarul este ca, chiar daca politicienii locali ar dori sa faca o astfel de informare, nimeni nu i-ar mai crede.

Este stiut de orice galatean ca sedintele calme din Consiliul Local (CL) au devenit o obisnuinta. Nimeni nu mai are nimic de comentat la adresa adversarului politic si toate proiectele de hotariri de consiliu local respecta legislatia in viagoare.

Spre exemplu, alesii galatenilor, indiferent de culoarea politica, au lucrat in mare liniste si cu mult spor la ultima sedinta a legislativului local. S-a votat tot ce era pe ordinea de zi. Probabil consilierii locali au ajuns la un grad de intelegere a lucrurilor pe care noi, alegatorii, nu sintem in stare sa-l sesizam. Sau poate totusi alesii din CL au ajuns la o forma de intelegere din care toti cei prezenti pe scena politica locala sa aiba doar de cistigat. Cine stie?

Daca tot am inceput sa vorbim despre ultima sedinta a legislativului local trebuie spus si ca, si de aceasta data, ca la fiecare sedinta de CL din ultima vreme, alesii au votat cu o viteza extraordinara proiectele de hotariri de consiliu referitoare la concesionarea unor terenuri fara organizarea de licitatii publice.

Asa se intimpla de mult timp. Jucaria se mai defecteaza doar atunci cind Aliantei D.A. se mai cearta, dintr-un motiv sau altul, cu alianta/uniunea PSD-PC. Dar si atunci lucrurile se rezolva dupa ce liderii celor doua tabere se aseaza la masa negocierilor.

Una peste alta, omul simplu a ajuns in situatia de a nu mai stie cine e in opozitie si care e la putere si, in consecinta, nu mai stie nici cu cine sa voteze.

Consiliul Local Galati a ajuns un soi de casa a intelegerii. Nimeni nu are nimic de comentat acolo. Doar prin conferintele de presa se mai intimpla ca un ales sa critice alianta formata intre PSD si PC, dar si acesta uita de suparare cind intra in sala de sedinte a CL. Poate ca in comisiile de specialitate ale consiliului alesii galatenilor isi "rup" gitul, dar ce folos daca noi, alegatorii, nu vedem asta. Vorba unui ex-consilier local PNL: "consilierii au obligatia de a motiva in cadrul sedintelor de CL toate deciziile pe care le iau pentru ca altfel intilnirile de lucru publice ale alesilor sint fara folos".