Faze desprinse parca din filmele cu Benny Hill la alegerile locale. Persoane care s-au prezentat pentru a-si exercita dreptul la vot s-au trezit ca altcineva votase in locul lor. Nu cred ca exagerez spunand ca asa ceva este de neconceput intr-o tara care se pretinde democratica, mai ales ca toate aceste incalcari ale legii electorale s-au comis cu largul concurs al unor membri ai sectiilor de votare. La alegerile trecute, daca jandarmii prindeau un amarat care subtilizase un buletin de vot, era mare lucru. Acum 30 de persoane sunt cercetate pentru infractiuni la legea electorala, dar nu se stie cu exactitate dimensiunea fraudei. Pe fondul unei prezente scazute la vot, va las pe dumneavoastra sa decideti cat de mult au influentat aceste actiuni rezultatul scrutinului.

Per ansamblu, o asemenea bulibaseala la alegerile locale nu am mai vazut in viata mea. Lucrurile au logica daca analizam de unde a plecat totul. Zeci de presedinti de sectii de votare si-au prezentat demisiile cu doar cateva zile inainte de inceperea alegerilor, in timp ce restul nu stia exact ce trebuie sa faca in anumite situatii limita. Ma refer, evident, la complicitatea unor membri ai sectiilor de votare, care au facut adevarate parti-pris-uri cu diverse persoane, care au votat fie in locul altora, fie pe listele suplimentare, desi situatia nu o impunea. S-a dovedit ca presedintii sectiilor de votare nu erau nici pe departe pregatiti pentru o asemenea responsabilitate, care nu implica doar o minte clara la numararea voturilor, ci si fermitate in anumite situatii si decizii dificil de luat. Cand ajungi sa te certi cu observatorii in loc sa-i chemi pe jandarmii care iti stau la dispozitie pentru restabilirea legalitatii nu prea mai raman multe de spus. Toti sefii de sectii s-au invatat sa sune la BEJ si BEM pentru explicatii, cand normal era sa invete mai intai prevederile legale, si apoi sa puna mana pe telefon.

Aproape totul a functionat pe dos la scrutinul de duminica, pornind de la o chestie formala cum este acreditarea jurnalistilor, care s-a transformat intr-o adevarata vanatoare de vrajitoare in tot judetul. Biroul Electoral Central a fost catalizatorul, dupa ce, in locul unui raspuns clar la o intrebare simpla, a trimis o hartie care a bagat in ceata pe toata lumea. Daca lucrurile se vor desfasura de aceeasi maniera si in turul al doilea, putem sa spunem orice, numai ca am avut alegeri libere si democratice nu.