Rezultatele partiale furnizate ieri de Biroul Electoral Central confirmau victoria la limita a PSD, alaturi de apendicele PUR-TV, la alegerile de duminica. La mustata sau nu si cu toate contestatiile care curg de prin toata tara, partidul lui Nastase are cele mai mari sanse sa conduca Guvernul care va semna aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. De asemenea, actualul premier pleaca cu prima sansa in turul al doilea al alegerilor pentru Cotroceni, din doua motive: unu - a obtinut mai multe voturi decat Basescu in primul tur; doi - este reprezentantul formatiunii care a inregistrat cel mai bun scor la alegerile parlamentare. Cu toate acestea, partida prezidentiala nu este jucata. Basescu poate sa rastoarne situatia.
Sansele Aliantei PNL-PD de a forma noul Guvern sunt pur teoretice. Asta desi atat PSD, cat si aliatul tuturor guvernelor de dupa 1996, UDMR, au obtinut procente mai mici decat in 2000. Situatie care se va pastra si dupa redistribuire. Cu toate acestea, PSD si UDMR reusesc sa intruneasca, la limita e drept, majoritatea in Senat. La Camera lucrurile sunt mult mai simple pentru ca negociatorul Hrebenciuc a reusit aproape sa dubleze numarul mandatelor pentru minoritatile nationale, o masa de manevra ce poate asigura confortul votului deputatilor pentru PSD. Sansele ca UDMR sa tradeze PSD, cu care a incheiat un protocol de colaborare, sunt, de asemenea, pur teoretice. Formatiunea lui Markó Béla a intrat in Parlament datorita sprijinului acordat de formatiunea lui Adrian Nastase, care a blocat, prin mijloacele specifice, participarea radicalilor maghiari la alegeri. Lasata singura pe culoarul electoral maghiar, Uniunea a reusit sa adune procentele necesare promovarii in Parlament. Cum atat PSD, cat si Alianta PNL-PD au exclus orice colaborare oficiala cu PRM, nici macar instalarea lui Traian Basescu la Cotroceni nu va putea reconfigura raportul de forte rezultat in urma alegerilor de duminica. In plus, formatiunea care se va intoarce sub conducerea lui Iliescu a demonstrat de-a lungul timpului ca este mult mai abila in ceea ce priveste colaborarea tacita cu partidul lui Vadim Tudor.
La o prima vedere, scrutinul de duminica nu pare sa fi adus prea multe noutati. Gresit. Faptul ca Puterea si Opozitia sunt despartite de foarte putine procente ar trebui sa transforme actul politic intr-unul mai responsabil. De acum, proiectele Guvernului nu vor mai trece fluierand prin Parlament, iar legile organice nu vor putea fi aprobate fara sustinerea Opozitiei. Sigur, exista diverse tertipuri, cum ar fi teoria PNL-SRL enuntata de Stolojan, cu atat de putina inspiratie, chiar in ziua votului. Asta insa ramane de vazut daca se va adeveri.
Totusi, exista si un semnal foarte bun dat de aceste alegeri: PRM aproape si-a injumatatit procentele. Vadim este marele perdant al alegerilor de duminica, iar romanii au facut, din acest punct de vedere, un pas inainte in privinta maturitatii politice.