In ultimele zile pe toate canalele media au fost prezentate informatii extrem de detaliate despre cutremurul din China, replicile acestuia si despre zecile de mii de victime care au sfarsit sub casele, magazinele sau scolile care, numai in cateva minute, s-au facut una cu pamantul. Oricat ai fi de dur si de optimist, o asemenea intamplare nu te poate lasa in niciun caz indiferent, mai ales fata de drama oamenilor care au ramas fara familii sau fara casele in care locuiau de-o viata, singuri pe lume.

Si tara noastra a trecut printr-o intamplare cat de cat asemanatoare acum mai bine de 30 de ani, la cutremurul din 1977, cand au pierit zeci de mii de persoane, printre care si oameni de cultura foarte cunoscuti, dar parca atunci a fost altceva, si, chiar daca pagubele au fost imense, parca cele suferite de poporul chinez in aceste zile sunt nemasurate. Dramele copiilor ramasi singuri, ale parintilor care-si plang copiii printre ruinele care le-au acoperit trupurile si pe care spera sa-i gaseasca doar pentru a-i inmormanta asa cum se cuvine, toate acestea sunt imagini care nu mai suporta vreun alt comentariu.

Totusi, daca stam bine sa ne gandim, autoritatile chineze ar fi putut avea grija sa intareasca structurile cladirilor care, dupa cum am vazut cu totii, erau foarte subrede, mai ales ca, toata lumea stie, China este frecvent afectata de cutremure, chiar de mica intensitate. Macar datorita acestui lucru ne gandim ca autoritatile chineze ar fi trebuit sa ridice cladiri mai sigure pentru poporul care-si duce traiul in acele locuri.

Faptul insa e deja consumat, iar dezastrul care s-a abatut asupra acestei tari poate servi de invatatura de minte pentru toti cei care se afla pe teritorii cu risc seismic ridicat, si nu numai, iar atunci cand se construiesc case sau pur si simplu se dau autorizatii de constructie, ar trebui ca cei implicati sa se gandeasca mai mult la vietile pe care le pun in pericol, nu numai la bani.

Oricum ar sta lucrurile, important este ca multa lume a sarit sa dea o mana de ajutor acestei natiuni puternic incercate in aceste zile, care-i plange pe cei peste 20 de mii de morti...