Primele alegeri parlamentare uninominale, care vor avea loc cel mai probabil pe la sfarsitul lunii noiembrie, vor aduce cu ele foarte multe schimbari. Pentru prima data de la Revolutie, politicienii se tem. Se tem ca electoratul le va dezvalui ceea ce altfel nu ar putea sa creada nici in ruptul capului: faptul ca nu sunt atat de cunoscuti, de puternici si de apreciati de simplul votant.

Obisnuite sa mearga la uninominal doar cu cei desemnati candidati pentru fotoliile de primari, organizatiile locale ale partidelor politice au ignorat necesitatea de a face campanie patru ani din patru, centrata pe oameni si nu pe sigla si pe imaginea liderilor carismatici de la Centru. Alegerile uninominale pentru presedintia CJ au fost un pas mic si se pare ca nu toti liderii locali au inteles cat de periculoase sunt uninominalele parlamentare.

Acum se fac tot felul de analize menite sa insele electoratul in noiembrie. Concret: se merge pe ideea lansarii de candidati puternici in zone in care partidul e puternic. De ce? Pentru a face in asa fel incat respectivul candidat sa castige in mod sigur. Si nu va fi un candidat oarecare! Dar restul candidatilor? Carne de tun! Si aici vine problema: ce sanse ai tu, un umil membru de partid care accepti sa candidezi intr-un colegiu unde stii ca-l ai contracandidat pe liderul local al un alt partid, care are si avantajul de a avea sustinere in zona din partea organizatiilor locale ai caror oameni detin posturi de primari, viceprimari si consilieri locali in grupul care detine majoritatea in legislativul local? Zero! Au sanse - dar nu certitudini! - cei mai mari din partidul tau, care isi vor alege singuri colegiile. Si sa-i fereasca Dumnezeu sa piarda si in aceste conditii! Liderii locali sunt constienti de aceste riscuri si se tem. Se tem atat de tare, incat ar fi in stare sa se fofileze, sa nu candideze. Numai ca nu-i lasa cei de la Centru.

Ce bine era cu votul pe liste! Cum se treceau ei, frumosii, in fruntea listelor... Chipurile sa traga lista... Gogoasa! Putini politicieni sunt cu adevarat capabili sa ia voturi prin ei insisi. As putea sa va dau "n" exemple de parlamentari - fosti si actuali - care au ajuns in Legislativ numai datorita pozitiei pe liste, pentru ca nimeni nu ii cunoaste si nu stie ce au facut in Parlament sau pe unde au mai fost ei. Notorietatea partidului le-a asigurat mandate in posturi caldute si probabil vor avea grija sa candideze in colegii unde notorietatea partidului le va mai asigura un mandat.

As vrea sa vad cum liderii locali ai principalelor partide se inscriu in lupta pentru acelasi colegiu. Atunci mi-as cere scuze pentru acuzatia de oportunism si lasitate lansata la adresa lor. Astept sa mi se ofere ocazia sa-mi cer scuze!