Maine se implineste o saptamana de la vizita ministrului rus de Externe la Bucuresti si nici oamenii politici, nici publicul romanesc nu s-au prea sinchisit sa-i dea atentie. Programul prezidential n-a inclus pe agenda si un tête-à-tête Basescu-Lavrov, oaspetele rus oferindu-si, in compensatie poate, o intalnire cu liderii comunitatii lipovene din Romania. S-ar parea ca, daca seful statului nu mai e Ion Iliescu, relatiile Bucuresti-Moscova nu mai au nici un haz. Ehei, ce teme suculente erau pe atunci: Tratatul Iliescu-Gorbaciov, „Iliescu-KGB“, „firul rosu“… S-au cam istovit si temele trecutului - Tezaurul, Pactul Ribbentrop-Molotov… Noroc cu informatii de tipul majorarii pretului gazelor rusesti, ca, altfel, despre relatiile romano-ruse nu s-ar vorbi mai mult decat despre relatiile romano-gaboneze.
Pai cum sa se vorbeasca, s-ar putea spune, daca Rusia e doar al 59-lea investitor strain in Romania? Da, insa schimburile comerciale cu Rusia „asigura“ un sfert din deficitul total al comertului romanesc.
Sefii diplomatiilor de la Bucuresti si Moscova n-au abordat, cel putin daca ne luam dupa informatiile furnizate presei, subiecte prea importante. In plan bilateral - doua teme ale - totusi - trecutului (desi cei doi presedinti convenisera sa dam deoparte trecutul). S-au luat la mana toate intelegerile oficiale dintre cele doua state, din 1945 si pana in 1991, hotarandu-se ce mai ramane si ce nu (dupa dezintegrarea URSS). Si s-a mai convenit stabilirea unui regim juridic pentru mormintele militare ale fiecareia dintre parti pe teritoriul celeilalte. Utile ambele probleme, dar mult prea putin .Caci relatiile romano-ruse sunt - sau mai corect spus, ar trebui sa fie - in orice caz pentru Romania, o prioritate in politica externa. Chiar daca am intrat in NATO si ne vom integra in UE. Ba, cu atat mai mult. Stabilirea unei increderi reciproce, a unui cadru pentru discutii sincere, abordarea frontala a marilor probleme de interes reciproc intarzie, de peste un deceniu si jumatate, sa faca pasi inainte. Asa se face, bunaoara, ca ministrul rus a declarat, franc, ca despre problema bazelor militare americane din Romania se va discuta cu Washingtonul, nu cu Bucurestiul. Iar Romania nu are ce cauta la negocierile privind conflictul de pe Nistru, nici macar ca observator. Altfel spus, pentru Moscova, Bucurestiul nu e un interlocutor de luat in seama. Ca zice presedintele Basescu despre Marea Neagra ca e „lac rusesc“? N-are decat! Nave straine - declara Lavrov - nu pot intra in Marea Neagra decat in baza stravechii si anacronicei conventii de la Montreux. Certitudini raman, in relatiile romano-ruse, vorba experimentatului corespondent rus de la Bucuresti, Viaceslav Samoskin, mormintele si bazele. Restul, adaugam noi, e cam ceata.