In vacarmul politic si mediatic iscat de biletele si apostile mai mult sau sau mai putin compromitatoare pentru cei mai vizibili barbati politici ai zilei, discursul de politica externa pronuntat zilele trecute de presedintele Basescu a trecut cam pe langa urechile natiunii. Nici diplomatii acreditati in Romania, carora le-a fost consacrat, prin traditie, ca la fiecare inceput de an, discursul nu le-a prea oferit prilejul unor note informative cat de cat relevante. Ce-ar trebui sa semnaleze ambasadorii de la Bucuresti sefilor lor de stat si de guvern?
De pilda, ca UE "trebuie sa fie mai convingatoare in arena internationala". Dar cum? Ca ii trebuie un tratat con-stitutional "solid". Dar in ce sens? Ca extinderea si aprofundarea (UE - n.n.) pot decurge simultan. Dar cei din UE isi bat de multa vreme capul cu aceasta dilema sau falsa dilema, iar discursul doar o enunta inca o data si atat. Ca e nevoie de "o politica energetica comuna". Asta declara toata lumea, dar uite, chiar acum, cancelarul german Angela Merkel s-a intalnit cu presedintele Putin, si de aranjamente energetice bilaterale au vorbit mai ales. Asadar, o suita de déjà-vu-uri.
Mai interesante sunt referirile la euroscepticismul in crestere si la "deficitul de cunoastere" al Vestului in privinta Estului (e vorba de Europa). Cum putem scapa de aceste metehne? Prin "dialogul permanent cu cetatenii statelor membre", prin mai buna "cunoastere reciproca". Adica... ce sa mai zicem.
Alt adevar frumos si unanim acceptat: "Exista un imens potential de cooperare intre UE si NATO". Dar cum sa procedam, in mod concret? Concret, "prin initiativele noastre viitoare". Am consemnat, toata lumea le asteapta cu nerabdare. "Problemele sensibile din Balcani" nu sunt, nici ele, insurmontabile: le trebuie "o abordare unitara, la nivel regional", si "o solutie integrata". Simplu ca buna ziua.
In zona relatiilor bilaterale, Romania va colabora cu toata lumea. Sunt nominalizate toate statele si regiunile mai semnificative. De pilda: "Ne propunem amplificarea schimburilor cu Republica Moldova, Ucraina, Caucazul de Sud, Federatia Rusa, statele din Asia Centrala". Flatanta pozitionare a Rusiei. Ambasadorul rus a avut, desigur, ce scrie la Moscova.
Intalnire protocolara, discurs protocolar. Mergem mai departe.