Nu agreez opinia celor care se bucura neconditionat de suspendarea presedintelui in exercitiu. Recurgerea la o asemenea masura extrema trebuie foarte bine fundamentata, iar pozitionarea intr-o asemenea situatie exceptionala genereaza criza politica, act guvernamental si decizional diminuat, fonduri publice tocate. De aceea este de evitat. Totusi, referendumul reprezinta cea mai directa modalitate de exprimare a vointei populare. In democratiile participative directe, poporul se exprima de fiecare data cu privire la deciziile care trebuie luate. Functionarea unui astfel de sistem in Romania este utopica din mai multe puncte de vedere, evidente, si pe care nu o sa le detaliez. Sistemul reprezentativ care functioneaza la noi presupune mandatarea unor politicieni care sa guverneze in numele poporului. Unii politicieni ajung in Parlament si formeaza Guvernul, unul singur ajunge Presedintele Romaniei, seful Statului.
Cum s-a ajuns la suspendare, cam toata lumea stie, dar putini sunt in stare sa traga si invataminte, iar si mai putini sa indrepte lucrurile gresite din legile electorale si din Constitutie. Presedintele a ajuns in conflict cu trei sferturi din Parlament. Cele trei sferturi il suspenda, iar poporul este chemat sa decida cine are dreptate. Cele doua situatii posibile rezultate dupa referendum sunt disproportionate dupa efectele generate, ceea ce este anormal. Daca presedintele pierde la vot este demis, pleaca acasa; daca presedintele castiga la vot, nimeni nu pateste nimic, se revine la situatia anterioara. Si din toata tarasenia nu ne alegem cu nimic bun, decat bani si energie politica cheltuite anapoda. Sustin ca in cazul castigarii referendumului de catre presedinte, automat Parlamentul ar trebui dizolvat si organizate alegeri. Pentru ca vointa populara cu privire la Presedinte este impotriva deciziei Parlamentului al carui mandat nu mai corespunde dorintelor si aspiratiilor majoritatii populare. Introducerea unei astfel de masuri ar responsabiliza parlamentarii inaintea inceperii unui demers radical cum este suspendarea Presedintelui.
Principiul separatiei si echilibrului puterilor in stat definesc functionarea democratiei. Marea problema a democratiei romanesti este dualitatea Puterii executive, impartita intre premier si presedinte. Struto-camila romaneasca mostenita de pe vremea FSN-ului atotputernic trebuie suprimata. La fel cum trebuie suprimat votul pe liste si introdus votul uninominal macar pentru o camera a Parlamentului.

Pentru insanatosirea sistemului de stat romanesc este nevoie insa de vointa politica. Ca sa modifici Constitutia ai nevoie de o majoritate parlamentara. Ca sa decizi tipul de republica - parlamentara sau prezidentiala - ai nevoie de un referendum intai, apoi de majoritate parlamentara. Ca sa introduci votul uninominal ai nevoie, iarasi, de majoritate parlamentara.
In acest moment exista o coalitie parlamentara care a decis sa-l suspende pe presedinte, dar care poate sa piarda in fata deciziei populare, prin referendumul de maine. Ce se va intampla in acest caz? Suspendatul Basescu se intoarce la Cotroceni si va face, probabil, ce a promis: va chema partidele parlamentare la consultari si le va cere sa formeze o majoritate parlamentara (Guvernul Tariceanu este minoritar, PNL-UDMR). Basescu se va folosi de toate mijloacele pe care le are la indemana pentru a demola actualul Guvern. Cum, in acest moment, nicio majoritate parlamentara nu se poate forma fara PSD, pisica este aruncata deja in ograda lui Geoana, care trebuie sa intre la guvernare. O alianta PSD-PD, previzibila, o intoarcere in timp la FSN, va irita populatia. Si-i va oferi pe tava presedintelui Basescu un alt teren de tras la tinta in oligarhi. Pentru ca Basescu nu se poate abtine sa nu provoace crize.
Dupa referendum Basescu nu va putea sa mizeze pe faptul ca o viitoare majoritate parlamentara va modifica in bine Constitutia, ori va introduce votul uninominal. Nu va putea miza nici pe alegeri anticipate, anul acesta urmand sa aiba loc alegeri europarlamentare, iar la anul, oricum, se organizeaza alegeri. Nu va putea scapa de cercurile de interese pentru ca ceea ce spune el este aberant; democratiile se bazeaza si pe existenta cercurilor de interese, probleme sunt atunci cand cercurile de interese isi baga picioarele in lege. Nu cred nici ca Basescu poate, in cazul in care castiga la referendum, sa dea de pamant cu hotii. Sunt pur si simplu declaratii populiste facute in campanie electorala.
Cred ca Basescu va deranja in continuare prin declaratii acuzatoare directe, unele nefondate, va gafa in materie de politica externa, va provoca taraboi. Tot ce ne ramane sa speram e ca in urma taraboiului sa se intample ceva constructiv. O modificare de Constitutie, responsabilizarea politicienilor, un divort amiabil...
In situatia actuala prefer de o mie de ori taraboi in Putere decat linistea mormantala a Puterii. Pentru ca linistea nu prevesteste nimic bun pentru noi, oamenii obisnuiti. In fond, doar moartea aduce liniste in viata.