Mai avem foarte putin timp pina la momentul la care vom intra in mareata Uniune ca sa... ma rog, zic unii, ca sa ne fie mai bine. O contabilizare a ceea ce ne da si ce ne ia mareata Europa ar trebui sa ne faca sa intelegem faptul ca n-avem de ce sa ne rusinam de noi si ca intrarea in UE ii ofera acesteia un control nemeritat asupra noastra. Singurul lucru bun cu care ne-am ales a fost demascarea asa-zisilor “rechini”, pentru ca trebuie sa fim cinstiti cu noi insine, toate marile dezvaluiri au inceput dupa ce Justitia s-a ales cu un stegulet la acest capitol. Comanda europeana a fost buna pentru ca macar cei din Justitie au fost lasati sa-si faca treaba. Ca deocamdata abia incep procesele penale, ca acestea se pot prelungi pina la sfintul Asteapta si ca oamenii nostri vor putea scapa basma curata, reprezinta un lucru la care trebuie sa ne asteptam.

Mai mult ca sigur, rezultatele de acum ale anchetatorilor se vor vedea abia de-a lungul anului viitor si, pe la jumatatea lui 2007, cind vom sti sigur in ce ape ne vom scalda pe plan international, marii rechini vor primi si ei un raspuns din partea Justitiei. Sincer, cred ca acestea le vor fi favorabile, dar... vom trai si vom vedea. Ca ni s-a cerut, ba chiar ni s-a impus ordinea si disciplina in tara, este un lucru bun.

Ce nu-mi place sint alte lucruri, ca acum, dintr-o data, domnii din Europa doresc redeschiderea adoptiilor, ba chiar o impun, vor sa ne facem bine la capitolul agricultura, desi sintem constienti ca noi putem primi note bune aici. Ma indispune faptul ca ni se dau directive si cred ca toate vor duce la o desfacere a produselor europene pe piata noastra, iar ale noastre bunuri si servicii vor fi sugrumate din fasa, sub masca “nu corespunde standardelor europene”.

Toate ca toate, in curind vom intra in ograda europeana si va trebui sa jucam dupa regulile casei. Unele ne vor afecta pe noi, altele ii vor afecta pe ei, cei care constituie clasa politica a timpului. Noi, probabil vom conta foarte putin in aceasta ecuatie, dar sa vedem pe unde-si vor scoate ei camasa in fata Europei.

Cred ca intrarea noastra in aceasta Uniune trebuie sa o facem cu fruntea sus pentru ca avem istorie, cultura si traditii extraordinare care ne fac cinste si carora trebuie sa le facem cinste.