Unii vad justitia ca pe o institutie care ar trebui sa le dea raspuns la problemele juridice pe care le au, in timp ce altii se folosesc de ea pentru a ingropa legal infractiunile pe care le-au comis.

Este clar ca "buna ziua" ca va mai trece multa vreme pina sa putem spune ca avem un sistem judiciar care sa ofere ceea ce isi doresc justitiabilii: procese rapide si o judecata impartiala. Personal cred ca e vorba de vreo citiva zeci de ani, dar sper din tot sufletul sa ma insel. Spun asta avind in vedere cele intimplate pina acum in justitie, dar si trendul care se contureaza in prezent.

Reprezentantii sistemului refuza sa admita ca avem probleme la toate capitolele, dar in mod special pe coruptie. Nu e vorba de vreun citat din rapoartele sterile ale Comisiei Europene, ci de crunta realitate. Se tot vorbeste ca e imposibil sa mai dai bani magistratilor sau ca traficul de influenta e doar o teorie care suna bine. Daca asa stau lucrurile, ma intreb la cine faceau referire niste traficanti de carne vie zilele trecute, cind spuneau ca nimic nu e de nerezolvat daca stii la cine sa apelezi. La cine se duc oamenii astia sa discute, cind astfel de conversatii nu sint rezervate decit pentru sala de judecata?

Raportindu-ne la personajele amintite, putem spune ca situatia este dezechilibrata din start pentru ca, la resursele financiare de care dispun in urma activitatilor ilicite, isi permit sa angajeze si cite doua batalioane de avocati. Daca intrebi care ar fi sansele ca astfel de oameni sa ajunga sa-si discute cazurile cu magistratii, ti s-ar raspunde ca esti dus cu sorcova sau ca ai o imaginatie bogata. Numai ca realitatea ii contrazice din nou. Cite cazuri de proxeneti, de traficanti de droguri sau escroci notorii nu am vazut in ultima perioada incheindu-se cu decizii de achitare in instanta acordate pe niste erori de procedura, desi probele impotriva lor erau mai mult decit suficiente? O parte din vina o au aici si avocatii, cel putin o parte dintre ei, care lasa sa se inteleaga ca, indiferent de gravitatea faptei comise, poti scapa atit timp cit bagi adinc mina in buzunar si stii pe cine sa cauti. Asa stind lucrurile, cum sa nu te simti complexat ca simplu justitiabil cind intri in Palatul Justitiei si da peste tine un baiat de baiat din astia, care isi permite sa-ti spuna in fata: ce Mercedesul meu vreti?