Dincolo de atacul lui Basescu la premierul Tariceanu, intors pe toate fetele de analistii politici, interesant este rolul serviciilor de spionaj aici. In principiu e vorba de niste informari ale SRI, despre coruptie - care sereisti au citit ziarele probabil si dupa aia au facut informarea catre presedinte. Insa mi-a sarit in ochi reprosul lui Basescu, cum ca premierul s-a intilnit cu un ziarist, un om politic si un fabricant de tigari si, dupa intilnire, a hotarit sa nu mai faca alegeri anticipate. Tariceanu a raspuns mai intii eliptic si politicos, ceea ce nu e neobisnuit la el, doar cu asta o sa ramina in istorie probabil. Dar a revenit cu un comunicat mai pe seara, in care spunea cine sint cei trei tipi cu care s-a intilnit, absolut intimplator zice el, intr-o crisma cu staif din Brasov. Cu omul de afaceri - care este evident Dinu Patriciu - spune ca e prieten de mic copil, cu ala de la tigari din nou e prieten de 15 ani si ziaristul a trecut si el pe acolo a stat o ora si a plecat, e vorba de directorul de la "Ziu ".
Problema nu e ca s-a intilnit cu astia sau nu, ci de unde stia Basescu de asta si ce l-a suparat asa tare. Pai stia de la servicii alea secrete si e suparat ca nu i-a iesit cu anticipatele. Adica in timp ce coruptia e cit casa in Rominia si se fac afaceri pe din dos in fiecare zi, spionii autohtoni il urmaresc pe Tariceanu la crisma, sa vada cit de tare ii este biftecul. Asta n-am auzit pe nimeni spunind clar, Sorin Rosca Stanescu spunea doar intr-o interventie televizata ca "presedintele este indus in eroare de serviciile secrete ". Nu asta ma intereseaza pe mine, ci faptul ca primul ministru e supravegheat de servicii secrete si asta evident, la ordinul presedintelui Basescu. Asta spune tot cred eu, despre increderea din cadrul Aliantei si relatiile dintre premier si presedinte, cit si despre situatia care se prefigureaza in tara noastra. Iar daca presedintele spune ca Tariceanu a stat de vorba cu trei oameni, fie ei ziaristi sau oameni de afaceri, la un sprit, dupa care a stabilit ca nu mai demisioneaza, inseamna ca despre intelectul primului ministru, Basescu are o parere minunata. Si daca tot il crede asa influentabil decit sa ii puna pe aia de la SRI sa numere cite masline are in salata, ar fi mai bine sa il cheme si sa il intrebe zilnic cu cine a luat masa.
Prima reactie a celor care au comentat iesirea dura a presedintelui Basescu la gitul premierului a fost de dezavuare, ca de ce nu i-a spus in week-end-ul trecut cind au dansat amindoi cu nevestele, in acelasi loc pe litoral. Simplu, nu i-a spus pentru ca nu aflase inca. Eu imi aduc aminte cind toti ii criticau pe Nastase si Iliescu, cum vorbeau intre ei si nimic nu iesea la iveala. Poate a venit vremea in care lucrurile se spun mai pe fata, unde presedintele tarii le spune guvernantilor ca e cu ochii pe ei si sa aiba grija. Apoi se intoarce la Cotroceni, unde din ce in ce mai multa lume zice ca e inconjurat doar de servicii secrete. Intr-adevar, parca sint prea multe secrete pe care vrea sa le adune presedintele Basescu. Iar orice ziarist serios va poate spune ca prea multe secrete inseamna un pas spre tiranie. Nu stim exact ce s-a intimplat, nici ce intentii au actorii importanti ai scenei politice romanesti, se poate ca presedintele Basescu sa actioneze in cunostinta de cauza si sa aiba informatii exacte care ne vor duce spre mai bine. Dar eu nu vreau sa mi se faca bine cu forta.