Una dintre cele mai simpatice anecdote, pe care am auzit-o cu destula vreme in urma, se referea la un neamt, care - ajuns in desertul Sahara - si-a pus mainile streasina la ochi si a exclamat: "Dumnezeule, ce, de locuri de parcare !!!"
Daca ar fi sa ne luam dupa previziunile specialistilor in demografie, reluate de presedintele Basescu, daca asa numitul spor demografic va continua in Romania in ritmul actual, in 2100 vor mai exista doar ceva mai mult de opt milioane de cetateni, ceea ce printre altele ar duce, in sfarsit, la fluidizarea traficului si, evident, la aparitia unei puzderii de locuri de parcare, unele dintre principalele probleme cu care se confrunta cei care locuiesc in marile orase. S-ar putea spune ca in vremurile respective, pe care niciunul dintre cei care au acum probleme din aceste pricini nu le va apuca, in Romania se va instaura Raiul pe Pamant. Nu tu cozi la semafoare, nu tu injuraturi si nici batai pentru un amarat loc de parcare pe coltul unei borduri din fata blocului. Nu tu poluare, care sa ne umple plamanii de noxe care ne trimit pe lumea celalta mai repede decat ne este scris.
Lasand gluma la o parte, situatia este destul de grava si presedintele indeamna guvernul sa ia masuri urgente, printre care si incurajarea famillilor cu multi copii. Usor de spus, greu de facut!
Motivele pentru care romanii nu se inghesuie sa aduca pe lume multi copii tin de o gramada de factori. Cei cu venituri mult peste media salariului pe economie, sunt, de regula, foarte ocupati si se tem ca progeniturile le-ar ocupa prea mult din timp, ceea ce le-ar rapi din timpul in care castiga bani multi si amana, "sine die", aducerea pe lume a bebelusilor care sa le mosteneasca averile. Altii, care traiesc din salarii aflate la limita pragului de subztistenta, se gandesc foarte serios daca vor putea sa ofere copiilor un trai decent si concluziile nu sunt, cel putin pana una-alta, catusi de putin incurajatoare. Mai exista categoria inconstientilor, de regula rromi, dar nu numai, care toarna copii "intr-o veselie", fiinte nevinovate sortite sa aduca, prin ajutoarele de la stat, banii necesari pentru litra de bautura ieftina de la crasma din colt.
Solutia ar fi, fara indoiala, cresterea nivelului de trai a populatiei, ceea ce ar face ca tot mai putini romani sa fie siliti sa-si incerce norocul prin lume. Semne bune exista, dar pana la certitudini mai e o cale lunga, pe care tara noastra ar trebui sa o strabata cat mai repede. Altfel, peste cateva decenii Romania va avea excedent de locuri de parcare. Dar, cam atat!