Presat de colegii din PSD, Nastase si-a pus revolverul politic la tampla si a apasat tragaciul. Cu numai cateva zile in urma, aceiasi colegi il facusera de neperchizitionat. L-au dat jos, dezbracandu-l de toate functiile, si asta e o premiera. E prima oara cand cineva e mazilit, nu pentru ca a carait in front, ci pentru ca strica imaginea si face rau partidului. Pentru partid, "remorca-Nastase", dinaintea alegerilor, se transformase in "piatra de moara-Nastase".
Nu stiu daca Basescu si Tariceanu au ciocnit o cupa de sampanie la aflarea demisiilor lui Nastase, dar ceva incepe sa functioneze in Romania. Justitia e lenta si greoaie, dar se misca politica. Ziarele nu au latrat degeaba. Oamenii le-au citit si si-au facut o parere, iar parerea lor se traduce in procentele sondajelor. Intram intr-o epoca noua, cu o dictatura normala si bine-venita - dictatura sondajelor de opinie. PSD a inceput sa inteleaga ca mismasurile, pana la urma, se platesc. Chiar daca nu se platesc cu ani de inchisoare, se platesc cu procente de sondaj. Ca legatura dintre cauza si efect actioneaza si in politica.
Pesedistii s-au saturat sa le spuna lumea "zambaccieni" si sa-i traga in jos tot felul de aroganti care au facut milioane de dolari din nimic. In numai cateva luni, au invatat ca pestele trebuie curatat de la cap, ca de acolo se impute, si ca principiile social-democratiei nu se predica din balconul vilelor luxoase.
PSD are sansa unei reforme, a unei mari curatenii de primavara. Daca vrea sa supravietuiasca trebuie sa renunte la toti marii sai baroni. Dar nu este suficient. Trebuie sa accepte ca este un partid ca oricare altul. Nu cel mai mare, cel mai tare si pururi invingator. Nu va mai fi niciodata Front al Salvarii Nationale, nici PDSR. Si trebuie sa priceapa ca nu este etern pentru ca vedetele mor, obosesc, imbatranesc sau expira. Lumea s-a schimbat, politica se transforma. PSD, asa acum au facut alte partide, trebuie sa o ia de la zero. Cine stie, poate a sosit momentul votului uninominal?
Retragerea fortata a lui Adrian Nastase este un punct de rascruce in politica. Sunt sigur ca vor aparea tineri in PSD. Dintre aceia care isi vor face ucenicia in opozitie. Mai putin lacomi, nu se vor grabi sa-si faca patru vile si patru masini in patru ani de mandat. Vor avea rabdare, isi vor construi o cariera politica mai intai si vor face avere fara opulenta, cu binisorul, fara sa enerveze alegatorii si presa.
Partidele si politicienii au avut ce invata din Cazul Nastase. Niciun om politic nu este vesnic. Si pentru ca nu este vesnic, trebuie sa fie cu bagare de seama la ceea ce face atunci cand este la putere.