Alianta D.A. si-a pus pielea la saramura chiar din momentul cand a decis sa-si asume guvernarea cu orice pret. Majoritatea fragila pe care mizeaza nu-i poate da siguranta unor zile linistite, chiar daca Opozitia ii va acorda o perioada de gratie. Ea, aceasta perioada, va fi mai mult la nivel declarativ. Guvernul Aliantei va fi supus permanent unor teste parlamentare dure la care membrii noului Cabinet trebuie sa faca fata fara sa cedeze psihic, asa cum a patit fostul presedinte PNL Theodor Stolojan. Este cert ca Traian Basescu nu-si va putea ajuta decat moral premierul si echipa acestuia, adica mult mai putin decat a putut-o face desemnandu-l pentru a forma noua echipa pentru Palatul Victoria.
Guvernul Aliantei nu are alta solutie decat sa munceasca pe branci. Numai pentru binele tarii, pentru interesul national si deloc pentru binele grupurilor de interese pe care le reprezinta. Daca impozitul unic nu-i un capat de tara pentru Opozitie, restul de modificari avute deja in vedere pentru Codul muncii, de exemplu, ar putea sa nasca in sanul Opozitiei, si nu numai, o reactie prompta de respingere. In acest fel, investitorii, cei care cer aceste modificari, nu vor fi satisfacuti, iar linia liberala a programului de guvernare va inregistra un prim esec. Cabinetului Aliantei nu-i vor fi de-ajuns argumentele de ordin economic, oricat de puternice si bine documentate ar fi ele. Ii trebuie sprijin politic, si Opozitia nu va fi dispusa sa i-l acorde.
Partidul Romania Mare este decis sa nu voteze favorabil nici o initiativa legislativa pentru unicul motiv ca din Guvernul Aliantei face parte si dusmanul de moarte - UDMR. Cealalta fractiune a Opozitiei, PSD, n-ar vota astfel de modificari la Codul muncii din motive doctrinare. Ele ar lovi in interesele angajatilor, deci nu ar fi masuri prea populare. Guvernul Aliantei se va vedea in situatia de a nu-si mai putea aplica mare parte din programul sau, axat mai ales pe relansarea spiritului intreprinzator. Ii va fi greu sa mai aplice chiar si o masura atat de sociala cum este recalcularea pensiilor.
Situatia in care se afla Alianta acum este complet noua. Vom inregistra pentru prima oara o Opozitie mai tare decat Puterea. Este posibil ca acest lucru sa-i motiveze si mai mult pe reprezentantii Aliantei in gasirea solutiilor celor mai viabile si sa ne trezim, peste mai multe luni, ca avem de-a face cu cel mai eficient Guvern de pana acum. Cum la fel de posibil este ca acest Guvern sa nu reziste pana la sfarsitul anului viitor.