Ne-am obisnuit sa cerem extrem de mult de la justitie si pe buna dreptate, insa nu putem ignora nici problemele cu care se confrunta de ani buni sistemul. Criticam coruptia si practicile nelegale ale unora dintre participantii la actul de justitie, dar nu trebuie sa incurcam borcanele, punind in aceeasi caruta si celelalte probleme care arunca o pata nefavorabila asupra sistemului.

Poate suna ca un cliseu, insa cea mai mare problema din justitie este la ora actuala criza de personal, fie ca vorbim de magistrati sau de grefieri si arhivari. Nu poti discuta de eficienta si calitate cind o persoana face munca pentru doua, trei, ci mai degraba de supravietuire. Asa o ducem de ani de zile si sint slabe sperante ca se va rezolva ceva in viitorul apropiat.

Ce mai poti cere de la un judecator sau procuror care intra in sala de judecata si trebuie sa solutioneze peste 200 de dosare pe zi? Exemplul Judecatoriei Galati este cel mai la indemina, dar la fel de bine pot fi amintite aici si alte instante din teritoriu. Cind o parte a magistratilor a ajuns sa faca naveta intre instante si spital ca urmare a bolilor profesionale dobindite, notiuni precum respectarea termenelor de pronuntare si motivare a hotaririlor devin de-a dreptul jenante. Cumva aceste termene trebuie respectate pentru ca nu poti lasa justitiabilii sa astepte ani in sir pina la pronuntarea unei decizii. Asta doar si pentru faptul ca persoanele in cauza au ulterior toate motivele sa te dea in judecata pentru tergiversarea nejustificata a dosarelor, cum s-a si intimplat de altfel in ultima perioada.

Desi greu de crezut, criza de personal din justitie afecteaza indirect si lupta impotriva coruptiei. Este vorba despre repartizarea aleatorie a dosarelor, care la unele instante a devenit imposibila, in conditiile in care exista suficienti magistrati pentru constituirea unei singur complet de judecata, care, vrind-nevrind, trebuie sa preia toate procesele.

Ca intotdeauna, se gasesc tot soiul de specialisti foarte buni in a scoate in fata tarele sistemului, dar care dau in orbul gainilor cind vine vorba de solutii concrete pentru rezolvarea lor. Sistemul judiciar va suferi in urmatoarea perioada schimbari semnificative pentru a se adapta justitiei europene, ceea ce inseamna ca ne asteapta din nou vremuri grele. Poate e mai bine asa, pentru ca mai jos de atit nu puteam cobori.

De voie, de nevoie, justitia se va adapta din mers la sistemul din spatiul comunitar, chiar daca in unele sectoare trebuie sa o luam de la zero. Poate de data asta ne va iesi cum trebuie, desi tare ma indoiesc.