Daca ar fi sa credem un zvon dat de presa drept stire exacta, cand Mona Musca s-a angajat in batalia pentru Legea lustratiei, Traian Basescu i-ar fi zis:
"Mona, nici nu stii in ce te bagi!".
Adevarat sau nu, zvonul e credibil. Intr-o declaratie facuta la Cluj, pe 25 martie 2006, Traian Basescu sugera ca dosarele pe care le va primi CNSAS vor contine multe surprize in ce-i priveste pe politicieni. Desi a evitat, in stilu-i specific, sa fie categoric, Traian Basescu a dezvaluit un lucru pe care-l banuiam: ca avea la ora respectiva stiinta de dosarul Monei Musca.
Avertismentul se referea, desigur, la posibilitatea - devenita realitate - ca batalia pentru Legea lustratiei sa declanseze un vartej care s-o traga dupa el si pe Mona Musca. Nu putem exclude insa nici ipoteza ca Traian Basescu, om pragmatic, a vrut s-o avertizeze pe vedeta PNL ca Legea lustratiei risca sa provoace o atmosfera de isterie nationala in care - ca si in vanatoarea de teroristi din decembrie 1989 - sa se comita greseli ireparabile.
Daca scena a avut loc, sunt aproape sigur ca Mona Musca, lovita acum din toate partile, va fi recunoscut ca Traian Basescu a avut dreptate.
Aparent, presedintele a iesit in public pentru a vorbi despre dosarul sau de securitate din doua motive:
a) ca sa mai indrepte din replica ambigua de pe malul Marii Negre cand a fost intrebat despre acuzatiile care i se aduc;
b) pentru a raspunde valului de acuzatii venite din toate partile atat in chestiunea desecretizarii, cat si in chestiunea propriului dosar.
In realitate, Traian Basescu a sesizat pericolul pe care-l constituie pentru Domnia sa climatul anormal creat, in buna traditie romaneasca, de desecretizarea dosarelor de politicieni, un proces ce ar fi trebuit sa se desfasoare altfel intr-o tara ce e pe cale sa intre in Uniunea Europeana si nu in epoca de piatra.
Doua au fost motivele pentru care un proces logic s-a transformat intr-o vanatoare de vrajitoare, intr-o lunga succesiune de sedinte publice in stilul infricosatoarelor sedinte de demascare din anii stalinismului, cand victima isi facea autocritica, dupa care era scoasa cu targa din sala:
1.) totala lipsa de transparenta in care se desfasoara desecretizarea si transmiterea dosarelor la CNSAS. Secretomania de tip securistic care defineste procesul creeaza climatul manipularilor de tot soiul, al intoxicarilor murdare, al suspiciunii generalizate;
2.) interventia masiva in discutia publica a unor insi care si-au facut din radicalitatea ipocrita un mod de a fi, intre noi fie vorba, destul de rentabil in plan financiar.
Posibilitatea ca procesele declansate de Mona Musca si Traian Basescu sa se intoarca impotriva lor era previzibila. E suficient sa ne amintim ca Lucretiu Patrascanu a fost condamnat la moarte pe nedrept gratie mecanismului mesterit chiar de el pe vremea cand era ministrul Justitiei.
Inca o data se confirma adevarul povetei ca poti pica in groapa sapata pentru altii.
Dar cine mai tine cont azi de povete?