S-a schitat in ultimul timp proiectul unei noi constructii politice: Polul Social.
Fondatorii - Ion Iliescu si Petre Roman - nu se grabesc sa ne ofere amanuntele impuse nu numai de norma democratica a transparentei, dar si de cerintele eficientei. Pentru ca Polul Social sa-si atinga scopul - relansarea viguroasa a Stangii romanesti prin adaptarea spectaculoasa la mersul vremurilor - s-ar cuveni ca fondatorii sa aiba deja limpede Proiectul. Nu-i exclus ca Ion Iliescu si Petre Roman, cat si personalitatile care lucreaza la fundatiile noii forte politice sa stie ce vor. Sigur este insa ca Polul Social trebuie sa iasa urgent de sub blestemul stilului Iliescu de a face politica. Stilul rezumat de zicerea: Om trai si om vedea!
Ca tot ce a intreprins pana acum Ion Iliescu dupa decembrie 1989, noua formula politica are deja adversari de moarte. Repetand Monstruoasa Coalitie impotriva lui Al. Ioan Cuza, acesti adversari provin din zone ale scenei noastre politice aflate pana acum in dusmanie: PSD-ul lui Mircea Geoana si asa-zisa societate civila.
PSD-ul lui Mircea Geoana combate din rasputeri proiectul Polului Social, deoarece are constiinta pericolului major intruchipat de noua forta politica. Daca Polul Social va lua nastere si daca el se va impune, PSD are toate conditiile pentru a disparea de pe scena noastra politica.
Ca asa va fi ne-o dovedeste insusi felul in care actuala conducere a PSD s-a gandit sa lupte impotriva Proiectului mosit de Ion Iliescu si Petre Roman.
De Paste, opinia publica din Romania, turmentata de marea crapelnita, s-a trezit cu un Comunicat iscalit de un anume Marius Lazar, consilier personal al lui Mircea Geoana. Ilustrul anonim si-a permis sa lanseze amenintari mai mult sau mai putin voalate la adresa pesedistilor care s-ar putea implica in noua constructie politica fara a obtine acordul lui Mircea Geoana, vazut in ipostaza de Iosif Vissarionovici Stalin al prezentului democratic.
Dincolo de impolitetea stridenta - nu-ti pui feciorul in casa sa-i dea ghionturi vecinului de conac - actiunea lui Mircea Geoana tradeaza si stilul pentru care PSD a devenit anacronic pe scena noastra politica.
La o provocare cum e Polul Social se raspunde deschis, ferm, de catre liderii PSD si nu printr-o lovitura pe sub masa, administrata de un slujbas.
Asa-zisa societate civila are si ea tot interesul sa combata Polul Social. Potrivit declaratiilor de pana acum, Polul Social va reuni si ONG-uri, ba chiar si personalitati culturale. ONG-urile, dar mai ales personalitatile culturale au sovait sa se afirme ca fiind de stanga, cata vreme Stanga s-a identificat in Romania cu PSD.
Daca Polul Social va lua nastere si se va afirma, reprezentantii asa-zisei societati civile risca sa piarda monopolul asupra dezbaterilor publice din Romania postdecembrista.
Fara monopol, intelectualii de cafenele sunt ca si morti.
Toate aceste lucruri sunt valabile daca Polul Social se va constitui ca o alternativa la PSD.
Evolutia din ultimul timp a evenimentelor marturiseste o dare inapoi a lui Ion Iliescu.
Dusmanii pot dormi linistiti.
Polul Social are toate sansele de a muri inainte de a se naste.