Statul este cel mai prost administrator. Sau, altfel spus, statul este un patron care nu poate conduce performant o companie deoarece nu exista acel interes pe care il are un intreprinzator privat de a obtine performanta si profit maxim. Cu alte cuvinte, formula de baza a capitalismului o reprezinta trecerea tuturor companiilor statului in proprietate privata. Acelasi principiu ar trebui aplicat si de Romania in procesul ei de tranzitie de la societatea etatizata la societatea concurentiala, capitalista. Numai ca practica ultimilor ani ne demonstreaza ca autoritatile romane, din nestiinta sau voit, au privatizat mari intreprinderi de stat romanesti profitabile vanzandu-le unor firme straine, dar tot de stat. Asa s-a intamplat in domenii precum telecomunicatiile sau sectorul petrolier. Iar cel mai recent caz il constituie privatizarea Distrigaz Sud, incheiata cu tam-tam zilele trecute.
Guvernul s-a laudat astfel cu definitivarea procesului de preluare a Distrigaz Sud de catre firma franceza Gaz de France, care apartine insa integral statului francez. Deci cum ramane cu statul, care este cel mai prost administrator? Teoria se aplica doar statului roman? Mai mult, saptamana trecuta, Reuters si AFP comentau intentia noului premier francez, Dominique de Villepin, de a privatiza lunile acestea - atentie, doar partial! - in proportie de 30% Gaz de France, la aproape 60 de ani de la nationalizarea sa. Deci, statul francez - conform principiului capitalist, tot un administrator prost - incearca timid si sub mari presiuni sindicale sa privatizeze partial colosi industriali ca Gaz de France sau Electricité de France, iar noi vindem companii publice foarte rentabile, culmea, tot unor firme de stat, dar straine.
Care-i privatizarea? Cine sunt cei care ne cer astfel de privatizari ? Ce interese pe termen lung au ei? Vor anumite state occidentale sa-si rezolve problemele companiilor lor publice preluand intreprinderi rentabile din tari care bat la poarta Europei? Nu stim si poate nu vom sti niciodata raspunsul la aceste intrebari, insa ceea ce ar trebui sa ne preocupe este interesul national. Se pare insa ca autoritatile romane l-au lasat deoparte. Si asta pentru ca notiunea a devenit desueta si este catalogata in lumea buna, europeana, drept extremista.