O straveche vorba din popor spune ca pestele de la cap se impute. Zicala este perfect valabila mai ales in ceea ce ii priveste pe cei care ne conduc, prin intermediul diferitelor institutii ale statului. Mirosul de peste stricat s-a intins peste intreaga tara de citeva saptamini, de cind nu mai contenesc dezvaluirile despre politicieni, fosti si actuali, beneficiari de mosteniri de la matusi sau de contracte publice dedicate.
Si in judetul nostru, la fel ca si orasul resedinta, se simte puternic iz de peste imputit care, conform zicalei, tot dinspre capete vine. Uneori - mult prea rar - damful dispare, lasind in urma aroma placuta a unor rezultate palpabile, de care beneficiem noi toti. Cu multa bucurie consemnam in acest sens actiunea actualului sef al Politiei rutiere, Dumitru Zmau, care si-a marcat prin actiuni simple, dar foarte eficiente, revenirea la conducerea institutiei.
De mentionat ar fi mutarea, practic peste noapte, a statiei taxi din Bucovina, in parcarea alaturata, degajind astfel un sens al strazii. Aceasta actiune simpla permite circulatia rutiera fireasca, strangulata de ani de zile, de indiferenta autoritatilor foste si actuale de la primarie dar mai ales de fosta conducere a politiei. Mai mult, Zmau a cerut reautorizarea tuturor statiilor de taxi tocmai pentru a se evita pe viitor situatii de acest fel. Aproape incredibila pare si degajarea bulevardului Eminescu, din zona parcului, de numeroasele turisme ce parcau haotic, majoritatea fiind ale politistilor care dealtfel incalcau legea chiar in fata propriului sediu. De bun augur sint si amenzile date pentru abateri de la legea circulatiei, sanctiuni aplicate fara nici un fel de ingaduinta, din care celebra a devenit cea primita de fostul primar Florin Egner, care parcase neregulamentar.
Este de asteptat ca raidurile ordonate de Zmau sa se extinda repede si asupra microbuzelor maxi-taxi, asupra camioanelor si autobuzelor parcate sub geamurile din fata apartamentelor soferilor. Mai mult, se zvoneste ca noul comandant a inceput deja sa faca presiuni la primarie pentru urgentarea lucrarilor de amenajare de noi locuri de parcare, semaforizari, largiri de strazi.
O alta zicala spune ca nici o minune nu tine mai mult de trei zile insa, deocamdata, minunea facuta de Zmau in Botosani pare sa tina pe strazile pe care circulatia, dar mai ales respectarea regulilor de circulatie, au devenit, de ani buni, probleme cronice.
Daca subordonatii vor rezista ritmului de lucru impus de noul lor sef, iar daca acesta se va dovedi consecvent in ceea ce si-a propus, se pare ca in sfirsit Politia rutiera si-a gasit capul care nu miroase. Nu ca s-ar simti, la damfurile care sint in Botosani, dar macar vom circula mai usor daca de respirat este tot mai greu.