Iar a facut-o de oaie Basescu! Si doar l-au invatat ziaristii si analistii politici cum sa se comporte; ce sa spuna, cum sa rida, cum sa bea sampanie etc. Numai ca sint cam multi cei care l-au invatat si daca ii asculta pe toti, ca altfel se supara, ies o suta de Basesti intr-unul singur. Numai cu mesa i-a ascultat; dar dupa multe evitari. Mai intii a vrut s-o fixeze cu piuneze, dar acestea nu intrau; ca Basescu e capos rau de tot. Apoi a vrut s-o lipeasca cu "Picatura"; dar picatura cind lipeste nimic n-o mai dezlipeste; asa ca, atunci cind a vrut sa se pieptene era sa ramina scalpat. De teama ca s-ar putea ca mesa sa se dezlipeasca cu portiuni de creier, a hotarit s-o taie. Dar n-a avut dibacia politica a lui Iliescu sa se tunda in fata camerelor de televiziune. Eu, in locul lui, chemam pe Nicolau-Formol si iesea o emisiune de toata frumusetea de tipul urmator. "Domnul Basescu se asaza pe scaunul de frizer; in jur familia indoliata plinge in tacere. Frizerul, fostul medic Ciomu retrogradat, infige cu sadism foarfecele in mesa prezidentiala. Familia izbucneste in hohote -Uitati ce i-au facut dusmanii- Mesa cade. Basescu spune: - Eu nu sint Samson ca sa-mi luati puterea taindu-mi parul. Mie trebuie sa-mi taiati altceva - Radios, Ciomu pune mina pe brici. Basescu e salvat de Adrian Copilul Minune, chemat si el la emisiune, care cinta o manea trista; mesa mea, ce-ati facut cu ea. Fine". Nici de mesa taiata n-au avut grija s-o duca la muzeu. Au aruncat-o si a ajuns la Otopeni sub roata avionului care ii aducea in tara pe ziaristii rapiti; evident, roata a explodat. Cel putin asa spune un distins analist politic a carui chelie nu-i este insultata de nici o mesa...

La aeroport, Basescu s-a purtat incalificabil. In primul rind, a ridicat bratele la 180 de grade cind se stie ca unghiul permis este de 113 grade. Apoi a ris, "ha, ha, ha" de trei ori, cind se stie ca risul protocolar este "hi, hi" de doua ori. Un alt analist politic a remarcat ca gestul ziaristei eliberate, de a-l pupa pe presedinte pe obraz, este gresit; bogata sa experienta anterevolutionara ii permite sa afirme ca un presedinte nu se saruta pe obraz, ci in alta regiune anatomica prezidentiala.

Mai este acuzat Basescu ca vrea sa foloseasca eliberarea ziaristilor in scop politic, pentru a-si consolida pozitia. Om fara caracter; daca era Iliescu in locul lui, i-ar fi atribuit toate meritele lui Basescu. De aceea, numitii analisti, ca si altii, au lansat ca sarcina principala depistarea erorilor comise de Basescu in criza ostaticilor; despre lucrurile pozitive, nici un cuvint! Aceasta actiune a fost atent pregatita in timpul crizei prin enuntarea a fel de fel de scenarii fanteziste, toate acuzatoare la adresa lui Basescu. Si in tot acest timp se cerea imperios ca presedintia sa spuna totul. Este legitima dorinta presei de a afla tot adevarul; dar de ce nu s-a manifestat aceeasi dorinta de adevar si in cazul mortilor Revolutiei, al victimelor mineriadelor, al originii averilor fabuloase ale demnitarilor-bugetari? In timpul crizei se cerea adevarul asupra mersului operatiilor fiindca se stia ca, daca acesta ar fi fost spus, actiunea de eliberare ar fi fost total compromisa. Or, acest lucru a fost dorit de unii; chiar daca ar fi dus la moartea ziaristilor ostatici, s-ar fi obtinut compromiterea totala a lui Basescu. Un cinism mai mult decit revoltator.

Apropo, am aflat din sursa sigura raspunsul la intrebarea: "Daca bani nu s-au dat, trupele nu s-au retras, atunci ce s-a oferit de valoare pentru eliberarea ostaticilor?" S-a oferit ceva intr-adevar foarte pretios; doi comentatori politici!

Dar de ce se doreste eliminarea lui Basescu? Este el o sula in coasta unora? Este; si inca ce sula! O data cu criza ostaticilor s-a ridicat putin presul si s-a intrezarit cita murdarie zace sub el. Acu' s-ar putea sa se ridice mai mult. Apoi, Basescu, prin victoria sa in alegeri, a distrus o societate minunata. O democratie totala, in care statul si partidul se contopisera, iar institutiile fundamentale erau absolut libere sa aplice in practica indicatiile din stenograme. In plus, coruptia a fost eliminata complet. Pentru aceasta crima trebuie pedepsit Basescu.

Nu sint un admirator neconditionat al lui Basescu; n-am incredere in nimeni, nici macar in mine. Sint multe lucruri care nu-mi plac la Basescu, si multe prostii pe care le-a facut nu le aprob. Dar sa-l criticam pentru ceea ce a facut, nu pentru faptul ca nu face ceea ce am dori noi sa faca. Vorba lui Vanghelie, Basescu este presedintele care "este". Deocamdata, nu vad alta alternativa. Sint multe aspecte negative in activitatea guvernului, pe care le voi enumera alta data. Nu stiu daca Basescu le va corecta, dar sint nevoit sa sper.

Nu sint sigur ca tot ceea ce face Basescu e bine; dar stiu ce au facut predecesorii. Rau cu rau, dar mai rau cu ceilalti!