Un Parlament "rosu", cu o majoritate formata din fostii activisti comunisti, securisti si actualii oligarhi, un guvern divizat, incapabil sa mai functioneze, sabotat de partidele care l-au constituit si sfasiat intre interesele democratilor "marinari" si liberalilor "petrolisti", un prim-ministru mai prieten cu cafeaua sorbita la umbra sondelor de titei, decat cu doctrina liberala si angajamentele luate in fata electoratului, un presedinte caruia democratia i se pare o camasa tot mai stramta pentru ego-ul sau de despot feudal - este Romania ta, Romania mea, Romania noastra in primul an de apartenenta la Uniunea Europeana. Multi au zis ca am intrat in Europa cu haine ponosite, roase pe la coate, ca un fel de ruda saraca sosita din departari. S-au inselat. Politicienii romani au despuiat Romania, au umplut-o de laturi si au impins-o cu un picior in fund in mijlocul UE si acum, spre nedumerirea Europei, se joaca de‘a baba-oarba in jurul ei.
Casa de nebuni a vietii politice romanesti a luat foc! Ironia este ca in acest incendiu neronian nu vor arde cei care o merita, adica onoratii domni politicieni, ci ne vom praji tot noi, alegatorii. Care este miza acestei incendieri?
Miza este mare, foarte mare! In Romania nu se poarta o lupta intre Basescu si Tariceanu, intre Putere si Opozitie, intre doctrine sau interese economice. In Romania se duce o lupta pe viata si pe moarte, iar cei care o vor pierde vor fi sortiti neantului, uitarii, pieirii. S-a vorbit foarte mult despre conspiratia unor indivizi care au ca punct comun trecutul comunist. In aceasta conspiratie sunt implicati sefi de partide parlamentare, responsabili din structurile guvernamentale, proprietari de mari companii nationale si de trusturi media, primari si consilieri locali, societatea romaneasca este, la propriu, infestata de molima rosie. Succesul in politica sau in afaceri al acestor indivizi poarta cu sine o teribila taina - apartenenta la structurile inalte ale partidului comunist, la politia politica a regimului comunist, ca turnator sau tortionar, descendenta de familie dintr-un parinte cu pozitie inalta in nomenclatura comunista, posesia unor relatii internationale dobandite ca slujitor loial al serviciilor secrete comuniste implicate in afacerile fostului regim comunist etc. Daca privim cu atentie la saltimbancii de pe scena politica romaneasca, cu certitudine ca-i vom afla pe acesti maidanezi care isi ascund impostura sub costumele elegante cu cravata si papion de asa-zisi politicieni de cariera.
Societatea civila a solicitat constant adoptarea unor legi care sa asaneze hardaul politicii romanesti. Legea lustratiei, initiata inca din 1994 si dificil adoptata anul trecut in Senat, zace in sertarele Camerei Deputatilor, fiind evident faptul ca se urmareste nu numai mutilarea ei, ceea ce s-a si intamplat deja, ci mai ales adoptarea intr-un moment in care aceasta lege sa fie inutila, adica prea tarziu. Legea privind Agentia Nationala de Integritate, o alta lege necesara, a fost deasemenea mutilata, redusa ca putere si consecinte si este inca neadoptata. CNSAS despre care se spera ca va fi un motor al exorcizarii societatii romanesti de demonii comunismului s-a dovedit a fi un semi-esec, o unealta pentru politicienii aflati efemer la guvernare de a santaja cu dosare pe adversarii politici. Condamnarea oficiala a comunismului nu a provocat vreo masura concreta si a ramas in memoria romanilor ca acel moment penibil de circ parlamentar. Lupta este pe viata si pe moarte pentru ca de aceasta data este ceva personal. Sunt vizate averi nemasurate, grupuri de influenta extrem de puternice, familii intregi aflate la a doua, chiar a treia generatie de imbogatiti de pe urma apartenentei la structurile securisto-comuniste. Neo-comunistii vor acum sa li se uite trecutul, sa li se uite crimele, vor sa-i acceptam in noile haine de capitalisti europeni. Neo-comunistii sunt raspanditi ca un virus mortal prin mai toate institutiile democratiei romanesti post-decembriste - prin partide, Parlament, administratie guvernamentala, presa, companii nationale. Nu stim daca organismul numit poporul roman va reusi sa supravietuiasca acestui asalt final al molimei rosii. Ca un susur abia auzit, de acolo, din umbra, Raul ne canta imnul sau macabru care poate sfarsi intr-o grozava drama nationala - cantarea nebuniei...