Numele si numarul candidatilor care jinduiesc sa acceada in fruntea Primariei Generale a Capitalei dupa plecarea lui Traian Basescu la Cotroceni prefigureaza o campanie cel putin zgomotoasa si se constituie intr-un prilej de vorbe si de ipoteze intens mediatizate. Functia de Primar General este una extrem de importanta nu numai pentru persoanele cu buletin de Bucuresti. Sub aspectul sustinerii ei prin vot direct, aceasta demnitate este a doua ca reprezentativitate dupa cea a sefului statului fiind pusa de multi si de multe ori pe acelasi plan cu cea de prim-ministru. De altminteri, Traian Basescu, inainte de a fi ales presedinte al Romaniei a condus Capitala iar exemplul nu este singular. Chirac, de exemplu, a urmat acelasi traseu: de la Primaria Parisului, la presedintia Frantei.

La fel, apoi, partidele politice considera adjudecarea acestei functii o expresie a fortei si importantei lor. Astfel, numarul celor care si-au anuntat intentia de a candida pentru Primaria Bucurestiului a ajuns la sase, lista fiind, in continuare, deschisa, in contextul unei scenarite de care, se pare, nu ne este dat sa scapam curind si care stirneste comentarii patimase si speculatii surprinzatoare. Acestea au inceput prin a deplinge electoratul Capitalei care va fi pus in situatia sa aleaga dintr-o lista de candidati ce cuprinde persoane cu ocupatii diverse, membri de partid si independenti, cu sau fara experienta in domeniu, ceea ce va determina un absenteism pronuntat. Sustinatorii acestor puncte de vedere manifesta rezerve fata de nominalizarea de catre PUR a lui Radu Opaina, devenit membru al acestei formatiuni politice cu numai trei ore inainte sa devina candidat. Nici candidatura Ancai Petrescu, arhitecta Casei Poporului sustinuta de PRM nu a avut parte de opinii favorabile iar lui Adriean Videanu, nominalizat de Alianta DA i s-a atribuit, in mod peiorativ, calificativul de "printisor al marmurei”. Exemplele ar putea continua dar cea mai mare tevatura s-a facut pe marginea desemnarii lui Dan Marian Vanghelie drept candidat PSD la Primaria Capitalei. S-a apreciat ca acesta reprezinta o solutie de criza, mai ales a organizatiei PSD, ca este utilizator al unei pragmatici paralele cu cea invatata in scoli si ca atunci cind se spune ca primarul trebuie sa fie gospodar nu se are in vedere o persoana care opereaza cu matura din paie. Intrind in corul electorilor, pina si Mircea Geoana a apreciat ca desemnarea lui Vanghelie drept candidat PSD la Primaria Capitalei, dupa ce acesta a fost, anterior, suspendat din partid, este o inconsecventa certa, determinata de sincopele din activitatea organizatiei PSD Bucuresti.

Speculatiile si scenaratia s-a amplificat, liderul PD Emil Boc apreciind ca Vanghelie este doar un iepuras aruncat in cursa, adevaratul candidat al PSD la Primaria Generala fiind Cozmin Gusa, care negind, la rindul sau, veridicitatea informatiei a precizat ca relatia sa cu PSD este ireconciliabila. Mai mult, Gusa il acuza pe Boc de colaborationist cu PSD in perioada iulie - decembrie 2004, numindu-l coleg de nomenclatura comunista cu Ion Iliescu. Adriean Videanu este convis ca, odata cu desemnarea lui Vanghelie de catre PSD drept contracandidat al sau, va cistiga in mod sigur competitia electorala din primul tur.

in context similar poate fi inclusa si ironia cotidianului "Ziua” care considera ca Ion Iliescu este singurul politician care poate convinge electoratul bucurestean sa voteze un primar de stinga. in caz contrar, Adriean Videanu va iesi, suta la suta, invingator.

Oferta electorala pentru functia de primar general al Capitalei poate suferi modificari in perioada urmatoare, nefiind excluse nici surprizele de ultima ora. Este, insa, paguboasa premonitia ca bucurestenii nu vor avea de unde alege, fiind nevoiti sa se multumeasca cu statutul de spectatori sau sa voteze fara convingere.