Partidul Democrat este, deocamdata, singura formatiune care da semnale clare ca a inteles importanta pe care o joaca Primaria Capitalei in economia politica a Romaniei. “Experimentul“ Basescu i-a redat acestei institutii statutul de trambulina politica. Statut absolut firesc pentru orice primarie a unei capitale din tarile cu traditie in democratie. Cel mai la indemana exemplu este cel al lui Jacques Chirac, care a reusit sa sara din fotoliul de primar al Parisului in cel de presedinte al Frantei.
De altfel, alegerea primarului Capitalei reprezinta cel mai greu test electoral, dupa cel al desemnarii sefului statului. Este confruntarea directa a oamenilor politici cu cel mai mare numar de alegatori din tara, deci este firesc sa fie considerata o trambulina politica.
Desi pana in acest moment nu s-a anuntat nimic oficial, lansarea lui Adriean Videanu in cursa, interna, pentru desemnarea candidatului Aliantei D.A. la Primaria Capitalei este data ca sigura de majoritatea liderilor PD. Videanu este el insusi unul dintre cei mai puternici lideri democrati. Alaturi de Emil Boc, actualul vicepremier este una dintre cartile pe care a mizat Basescu, iar prestatiile din campania electorala au demonstrat ca actualul sef al statului a avut mana buna. Atat de buna incat multi dintre democrati il vad astazi pe omul de afaceri specializat in comertul cu marmura drept un candidat redutabil la functia de presedinte al PD. Dar iata ca, in timp ce democratii par decisi sa trimita in cursa pentru cea mai importanta primarie din tara pe unul dintre greii partidului, celelalte formatiuni continua sa-si caute potentialii candidati la nivelul esaloanelor doi-trei. Inclusiv candidatul propus de PNL, Ludovic Orban, provine tot din “divizia B“ politica, iar, deocamdata, in ciuda agitatiei mediatice pe care incearca s-o creeze, el nu da semne ca ar putea promova curand in prima divizie.
Mai evidenta este insa situatia de la PSD, unde in ultimele zile se discuta aprins despre reactivarea lui Sorin Oprescu, invins in doua randuri in cursa pentru Capitala. Si asta cand nu se avanseaza alte propuneri pompieristice, cum este cea a fostului ministru “trompeta“ Ionel Blanculescu, ca sa nu mai vorbim despre glumitele care sunt (nu este!) Vanghelie sau Darabont. Nici la nivelul candidatilor asa-zis independenti situatia nu este mai roza. Numele vehiculate pana in acest moment, cum ar fi Ralu Filip sau Piedone, sunt departe de asteptari. Dar oricui ii este permis sa viseze, mai ales ca prin fruntea Primariei Capitalei s-au perindat si personaje precum Viorel Lis sau Crin Halaicu.
In mod cu totul surprinzator, PSD si PNL demonstreaza ca au cam aceeasi atitudine fata de Primaria Capitalei. Intrucat Bucurestiul este considerat fieful Aliantei, partidul lui Nastase pare sa nu-si puna mari sperante in viitoarea cursa electorala, in timp ce liberalii considera competitia ca si castigata de catre A.D.A. Altfel, cum s-ar explica desemnarea de catre PNL a unui candidat aflat la polul opus al modelului de politician carismatic brevetat de Basescu?