Colegiul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Statului s-a trezit din somn si a decis sa se apuce de treaba. Si cum, chipurile, ar fi terminat cu deconspirarea politicienilor care au facut politie politica, Colegiul CNSAS a hotarat ieri sa ia la puricat prelatii Bisericii Ortodoxe Romane. Drept urmare, vor solicita institutiilor detinatoare de arhiva - adica SRI si SIE - reverificarea prelatilor BOR, desi, conform legii, acestia sunt verificati doar la cerere, dupa ce ocupa functia respectiva, nu din oficiu. Daca este sa ne luam dupa Mircea Dinescu, vor fi reverificati in primul rand candidatii vehiculati in presa pentru scaunul patriarhal.
Motivul oficial al acestei decizii ar fi, vezi Doamne, reaparitia in presa a unor informatii despre trecutul colaborationist al unor prelati ce ar intentiona sa candideze pentru Patriarhie. Asa o fi, numai ca asta nu este treaba Colegiului CNSAS, ci a conducerii BOR. Ceea ce face acum CNSAS seamana a imixtiune in treburile bisericesti. Mai mult, se poate presupune ca CNSAS ar putea sa faca jocurile uneia sau alteia dintre fortele implicate in desemnarea candidatilor pentru functia de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane. Mai ales ca, potrivit reprezentantilor CNSAS, demersul este si urmare a cererii de verificare depusa anul trecut de Forumul Civic Romanesc, organizatie care a si criticat ieri incetineala cu care Colegiul ii verifica pe clerici.
Aceasta abordare pare sa ascunda interese meschine. Unul dintre ele ar fi chiar provocarea unei dihonii in sanul Bisericii, potrivit dictonului "divide et impera". In folosul cui, se va vedea in perioada urmatoare. Era normal ca, dupa disparitia Patriarhului Teoctist, o oarecare vanzoleala sa apara in interiorul Bisericii Ortodoxe Romane pe tema succesiunii patriarhale. In actualele conditii, este insa previzibil ca vanzoleala sa se transforme intr-o vanatoare de vrajitoare sau de capete.
Singurii care pot stopa o astfel de derulare a lucrurilor sunt chiar capii Bisericii. Cu intelepciunea acumulata si cu cea data de Dumnezeu, ei pot pastori situatia astfel incat sa nu cada in pacatul lumesc al prigonirii de semeni. Este limpede ca si-a bagat dracul coada.