Aderarea Romaniei la UE a adus cu sine europenizarea politicii interne. Asta inseamna ca, de acum incolo, partidele si liderii politici se vor afla intr-o permanenta campanie electorala. In afara de alegerile pentru Parlamentaul European, care se vor desfasura la aceeasi data pe intreg teritoriul UE, restul tarilor isi vor organiza alegerile interne in zile diferite si in ani diferiti.
Ca asa stau lucrurile ne-o demonstreaza insusi presedintele Traian Basescu. El participa din plin la campania electorala din Italia, pentru alegerilor parlamentare din 13-14 aprilie. Dupa cum aflam din presa italiana, Basescu tine partea lui Silvio Berlusconi si da ca sigur ca adversarul sau, Walter Veltroni, va pierde alegerile. "Cred ca Veltroni va pierde alegerile; si nu o spun pentru declaratiile facute dupa uciderea Giovannei Reggiani. O spun pentru ca stiu sondajele de opinie. Nu vreau sa creez confuzie, dar din ceea ce vad in sondaje Silvio Berlusconi va castiga alegerile", afirma Basescu. Optiunea lui Basescu este clara, fiindca intre timp el a devenit politician de dreapta si, asa cum se declara si in tara, este dusmanul orientarilor doctrinare de stanga. Ori, Walter Veltroni, fost primar al Romei, este liderul Partidului Democrat din Italia si al coalitiei de centru-stanga, in timp ce fostul premier Silvio Berlusconi este liderul fortelor de centru-dreapta.
Evident, tot asa vor functiona aliantele paneuropene si in sens invers. Daca va castiga, Berlusconi va intoarce serviciile intr-un fel sau altul celui care il "sprijina acum". Motiv pentru care, cum spuneam la inceput ne vom afla intr-o continua campanie electorala.