Initiat la sfarsitul secolului al XIX-lea, proiectul Catedralei Patriarhale din Bucuresti a traversat un veac si mai bine vremurile fara ca sa se zideasca macar o caramida. Vorbe, proiecte, planuri, promisiuni, sfintiri de locuri si slujbe peste slujbe, rugaciuni si multe sperante. Dupa 12 ani de plimbari prin toata urbea lui Bucur, se pare ca ministrul Culturii si Cultelor impreuna cu omul cu cipilica de la Cotroceni vor sa puna serios umarul la ctitorirea celui mai important reper ortodox al tarii. Dar ce folos ca ei vor, daca adunarea de pagani pe care o reprezinta Camera Deputatilor baga strambele care o caracterizeaza de 16 ani incoace. Acei care si-au votat salarii si pensii demne de nababii orientali vor sa fie despagubiti pentru terenul si instalatiile aflate pe el cu nici mai mult, nici mai putin decat 15 milioane de lei noi.
E adevarat ca alesii neamului si-au votat cu drag ajutoare de inmormantare demne de niste printi, dar nici prin cap nu le-a trecut ca degeaba ai mausoleu in cimitir daca nu faci nimic pentru mantuirea sufletului. Rabdatoare cum e, Patriarhia Romana asteapta ca aceia care lucreaza noua luni pe an si sunt platiti pentru douasprezece sa revina in dormitorul comun pe care il reprezinta Camerele si sa avizeze inlaturarea ultimului obstacol din calea inceperii constructiei.
Ceea ce speria pe toata lumea atee si antiortodoxa, adica povestea cu partea materiala si financiara a proiectului, este, conform spuselor inaltilor ierarhi patriarhali, deja rezolvata. In 12 ani, de cand locatia catedralei a facut turul Capitalei, s-au adunat sute de miliarde de lei, iar problema materialelor de constructie este rezolvata prin generozitatea unor mari firme, care vor sa ramana in sufletele generatiilor urmatoare ca mari ctitori ai lacasului inchinat Lui Hristos.
Asa ca tematorii si grijuliii care vegheaza precum niste caini de paza la utilizarea banului public au ramas fara obiectul preocuparilor lor obsesive legate de contributia finantelor publice la ridicarea catedralei. Dupa declaratiile responsabililor acestui proiect, romani din toata lumea au daruit "un ban" pentru implinirea unui vis al credinciosilor, care a inceput acum mai bine de un veac.