Traian Basescu a devenit presedintele Romaniei. Asa cum am vazut intr-un mic interviu televizat, buna lui mama nu a visat niciodata la acest lucru, dorind doar binele fiului in modul cel mai matern cu putinta. Spuneam in urma cu cateva zile ca Basescu isi joaca ultima carte in cursa pentru Cotroceni. Pierderea alegerilor prezidentiale putea sa insemne pentru el si sfarsitul carierei de lider politic. Totul sau nimic, mai spuneam, a fost pentru el imboldul intim care, ca si pentru un cartofor, l-a impins sa nu abdice. In sinea lui, Basescu traieste mult mai intens aceasta victorie ca un om care a luptat impotriva sortii, decat ca unul care voia imperativ scaunul de la Cotroceni, adica functia suprema in stat.
Destinul lui Basescu s-a schimbat, vointa zeilor fiind manifestata direct in felul in care a facut-o electoratul. Schimbarea dorita de romanii care au votat pentru el va veni ceva mai tarziu, dar numai daca aceasta schimbare va fi pentru Basescu, asa cum a promis, obsesia care nu-l va lasa - nici zi, nici noapte - sa doarma. Primele semnale le vom avea peste doua-trei zile, dupa ce noul presedinte se va intoarce de la Bruxelles. In aceasta calatorie, el va sta alaturi de fostul presedinte Iliescu - batranul, cum ii spunea inca de acum patru ani profesorul Brucan. Cel care a stat la Cotroceni zece ani ii va impartasi multe taine. Va fi o adevarata calatorie de initiere, asemanatoare celei traditionale, cand tanarul trece pragul de la adolescenta la maturitate.
Initierea lui Basescu va fi in aceasta calatorie si una pragmatica. S-a spus, de multe ori in ultima vreme, ca Basescu nu are prea multe relatii internationale la varf si ca, din acest motiv, n-ar putea sa se descurce, cu beneficii pentru Romania, in hatisul politicii de pe mapamond. Basescu primeste astfel un ajutor greu de imaginat in urma cu mai multe luni. Nu este de neglijat sa fii recomandat de Ion Iliescu, pentru care pana si George W. Bush si-a exprimat regretul ca nu va mai putea fi la Cotroceni.
Basescu a invins. Pentru el, de acum incolo, miza este alta decat cea de a castiga cu orice pret. Miza pentru care, cu opt ani in urma, romanii il votasera pe Emil Constantinescu: schimbarea. Acum, pentru Basescu, este vorba de adevarata schimbare. Daca reuseste sa o produca intr-o masura sesizabila, el ar putea, fara alt efort special, sa mai stea inca cinci ani la Cotroceni, ceea ce ar egala performanta initiatorului sau in tainele puterii absolute, Ion Iliescu.