Orice locuitor al tarisoarei noastre stie ca la ora actuala in Romania se construieste la foc automat, se fac fel de fel de case peste case, strazi, stradute si autostrazi, se baga bani grei in acest sector insa si mai multi sunt cei care stiu ca mai avem mult pana vom iesi din mocirla. Daca iti iei totusi inima in dinti si te incumeti sa pleci prin tara, observi rapid ca mirajul cladirilor si strazilor din preajma marilor orase intra intr-un contrast direct cu locuintele darapanate si drumurile pline de gropi in care mai-mai iti rupi gatul prin orasele mici, unde timpul parca a stat in loc. Daca te bate gandul sa pleci prin tara si, ca sa mai economisesti ceva timp, preferi sa te abati de la cursul drumurilor facute in ultimii ani dupa standarde europene, ajungi la concluzia ca mai bine ocolesti decat sa mergi pe o strada din secolul trecut in care nu numai ca-ti faci masina zob, dar iti pui chiar viata in pericol daca te aventurezi dupa lasarea serii prin acea zona de "obstacole".

Partea buna pentru galateni este doar faptul ca se pot consola cu ideea ca si in alte locuri din tara sunt strazi laturalnice, sau poate chiar principale, care lasa de dorit si a caror vreme a apus demult. Cu toate acestea, cel mai de temut este faptul ca, desi ne apropiem cu pasi repezi de cel de-al doilea deceniu care se implineste de la Revolutie, in plina activitate in domeniul constructiilor, a erei drumurilor europene si a autostrazilor cu care se mandresc luna de luna alesii nostri, cea mai mare parte a tarii ramane inca in paragina. Toate acestea ne dovedesc, pentru a mia oara, ca in tarisoara asta a noastra, plina de frumuseti, inca se fura ca in codru.

Casele imense care apar ca ciupercile dupa ploaie sunt la concurenta cu strazile facute de ochii lumii, lucrari finalizate cu surle si trambite inainte de vreme si care nu tin nici jumatate din garantia ce le-a fost oferita la taierea panglicii, toate acestea fac parte din realitatea noastra de zi cu zi in care ne scaldam. Degeaba vin statele Europei sa ne mai dea pe brazda in ceea ce priveste realizarea unor sosele durabile, care sa ofere siguranta, noi ramanem inca in ideea lucrului mascat, facut rapid, cu bani putini, care sa acopere furtul care este inca in floare in acest domeniu. Pana vom scapa de acest flagel ramane sa calatorim prin orase prafuite, uitate de lume, cu strazi gaurite pana peste poate si cu imaginea amagitoare a catorva drumuri europene proaspat finalizate, pe care parca zbori, dar care cine stie cat or sa ne tina...