Odata cu apropierea alegerilor, partidele politice folosesc tot felul de strategii pentru a castiga, pe langa voturile acordate de catre electorat in nume propriu, si o felie de voturi "perverse", care vor intra ulterior in zestrea partidului, ducand, de facto, de multe ori, la o basculare a reprezentativitatii reale.
Una dintre cele mai utlizate strategii este aceea a infiltrarii unor "cai troieni" la alte partide, cu scopul clar ca dupa alegeri sa revina la matca, viciind astfel rezultatul votului politic. Nu de putine ori, persoane cu o oarecare notorietate in localitatile lor nu isi gasesc locul pe listele de candidati pe listele de candidati de primari sau de consilieri si, in virtutea popularitatii, sunt primiti cu bratele deschise la alte partide. Dupa alegeri, dar mai ales daca partidul sau initial castiga, revine la el, pentru ca altfel nu va avea posibilitatea repartizarii de fonduri pentru comuna.
Nu sunt putine cazurile cand partidele stiu ca nu au sanse in anumite localitati, indiferent pe cine ar desemna candidat. Drept urmare, discuta cu primarul in functie, care este de la alt partid si se intelege cu el sa ii puna un contracandidat care nu are nicio sansa, pentru a-i face sarcina mai usoara la alegeri. Uneori, aceste tratative sunt de natura strict pecuniara, adica nu-ti pun contracandidat pe cel de care te temi, dar scoti banii. In majoritatea cazurilor, insa, intelegerea este bazata pe migrarea, dupa alegeri, la partid. Cu avantajele de rigoare, pe care le poate oferi unui primar partidul aflat la guvernare.
Ultima gaselnita din domeniul cailor troieni este legata strict de procesul electoral. Conform legii, dreptul de a avea reprezentanti in birourile electorale il au doar partidele care au depus liste complete, adica au, pe langa numarul de consilieri la care are dreptul localitatea, plus 25%. Daca, dupa validarea listei, se retrage cineva, lista devine incompleta, pentru ca nu mai poate fi inlocuit cel care s-a retras. Adica un "cal troian" introdus cu misiunea de a priva partidul cu pricina de dreptul de a avea reprezentanti in birourile electorale, deci, la numararea voturilor.