Poporul roman este recunoscut, in mod traditional, ca fiind mare amator de cantec, joc si voie buna. Dupa cum am invatat inca din clasele primare, nimic nu i-a fost mai drag romanului decat sa se veseleasca, el apartinand, prin definitie, unui neam din cale afara de amator de serbari de tot felul.
Din pacate pentru noi, cantecul a fost inlocuit cu maneaua, care ne chinuie urechile la ore tarzii de noapte, cu ingrozitor de multi decibeli, din boxe a€žmeseriasea€œ, de prin curtile blocurilor noastre. çn politica, se poate vorbi despre a€žcantarilea€œ care se fac la urechea Procuraturii. Urmeaza sa vedem in ce masura este vorba despre melodii interpretate live de vedete autentice sau de simple play-backuri, comandate de alti rapsozi.
çn ceea ce priveste a€žjocula€œ, acesta a capatat, prin excelenta, accente politice. Ce l-a determinat pe domnul Iliescu sa trimita o scrisoare a€žsecretaa€œ fostilor sai aliati? De ce domnul Nastase nu scapa nici un prilej de a-l umili pe domnul Geoana? De ce domnii Basescu si Tariceanu isi dau a€žla gioalea€œ cand ar trebui sa le fie lumea mai draga?... Ca sa nu spunem ca, mai nou, intre presedinte si premier pare a fi vorba despre o partida de K1, in care loviturile au ca singur scop punerea la podea a adversarului, prin mijloace mai mult sau mai putin ortodoxe, inclusiv cu deja mult prea mediatizata Elena Udrea, care parea a fi scanteia ce a declansat a€žrazboiul traiana€œ. Chiar daca o multime de analisti ne lumineaza ca totul tine de a€žregula joculuia€œ, avem de-a face cu un joc periculos, din care omul de rand nu prea intelege nimic.
çn ceea ce priveste voia buna, aceasta este lasata pe seama celor pentru care grija zilei de maine este doar o gluma proasta. Ceilalti, adica masa spectatorilor, raman cu gura cascata, se minuneaza de intorsaturile pe care le iau evenimentele si se gandesc, cu spaima, la ce le mai rezerva viitorul. Ceilalti, adica aceiasi infocati amatori de a€žcantec, joc si voie bunaa€œ, asteapta cu resemnare ca, la un moment dat, sa aiba parte de niste conducatori care sa o lase mai moale cu jocurile si cu cantecele si sa se ocupe, in sfarsit, de voia buna a celor care i-au ales.