Ferma animalelor de la gura domnului Iliescu s-a imbogatit cu un nou exemplar: magarul. Asa i-a descris campionul mandatelor prezidentiale pe ziaristii care si-au permis sa scrie ca Domnia sa ar putea ajunge inculpat in dosarul revolutiei. Fara sa insistam asupra faptului ca aceasta posibilitate nu numai ca exista, dar, potrivit unor surse din Parchetul Militar, este si probabila, constatam ca Iliescu are o repulsie incontrolabila nu numai fata de presa, ci si fata de Justitie.
Domnul Iliescu n-a vrut sa vina la Parchet nici macar in calitate de martor. I-a indemnat pe procurori sa-i citeasca operele. Amenintat ca va fi adus cu politia, a binevoit sa treaca pragul Parchetului, dar s-a ferit de presa ca dracul de tamaie. Ulterior, dupa ce s-a vazut din nou in postura de “Guru Kiseleff“, le-a spus ziaristilor ca mai mult l-a audiat el pe procurorul Dan Voinea, care i-a povestit lucruri noi despre modul in care a decurs executia lui Ceausescu, decat invers. Comic? Nu, cinic.
Cum posedatii se zvarcolesc cand trec pragul bisericii, asa s-a bestializat si pururi-tanarul domn Ion Iliescu atunci cand a trebuit sa intre in lacasul unde se incearca exorcizarea evenimentelor din decembrie. Adevarul este ca prim-secretarii nu calcau in parohia lui Teoctist nici in timpul fostului regim, dar nici nu ajungeau vreodata pe mainile Justitiei. Marginalizarea era atunci singurul “blestem“.
Dar sa revenim la oile noastre, pentru ca si domnul Iliescu a revenit asupra declaratiei referitoare la magarii din presa. A revenit pentru a-si cere scuze. Nu de la ziaristi, ci de la necuvantatoare, pe care considera Domnia sa ca le-a jignit atunci cand le-a comparat cu ziaristii. “Sunt niste animale civilizate“, a spus, printre dinti, liderul incontestabil al celei mai orwelliene dintre fermele politice autohtone.
Observam, de asemenea, ca domnul Ion Iliescu a renuntat la teoria evolutionista in favoarea celei involutioniste, degradand ziaristii cu cateva clase, de la regnul “mai, animalule“ pana la o subspecie cabalina. Totusi, acestia, adica ziaristii, raman in continuare singura “specie“ care poate provoca o temporara lipsa a ratiunii in creierul calit la scoala materialismului dialectic al fostului prim-secretar PCR.
Si ca tot a adus vorba domnul Iliescu despre magari, putini stiu ca Romania are propria-i varianta la “Ferma animalelor“, care, desi nu este la fel de celebra precum capodopera lui George Orwell, a provocat totusi nenumarati fiori pentru cenzorii comunisti. Este vorba despre naratiunea “Ferma 'Cotofana Vesela'“, care a fost publicata de scriitorul Radu Tudoran undeva pe la mijlocul anilor patruzeci. Daca la Orwell fabula politica aduce in prim-plan clasa conducatoare a porcilor, care pun stapanire pe ferma, Radu Tudoran distribuie in rolul principal un “animal civilizat“, adica un magar. Si, culmea consensului, magarul in cauza da o “lovitura de conac“, executandu-si pe rand stapanii. Nu vi se pare ca deja ati vazut filmul?