Cu mult mai prompta si eficienta a fost interventia autoritatilor la ultimul val de inundatii. Probabil pentru ca si Bucurestiul a simtit cum e sa fie apa pe strazi. Lacurile Bucurestiului dau pe dinafara si nu mai stiu care primar de sector se plingea ca oamenii care s-au dus sa deschida stavilarele, ca sa nu fie inundatii, au fost batuti de concesionarii lacului, care pierdeau pestele din balta.
Nu stiu daca inundatiile catastrofale de anul acesta puteau fi evitate de guvernanti. Probabil ca nu, vinovati de ce se intimpla sint mai multe guvernari, care au avut alte griji, mai ales ca atunci era seceta. Despre imobilismul celor care conduc acum Romania, asta e alta poveste. Situatiile ca cele din acest an arata problemele si faptul ca practic nimic nu mai functioneaza normal. Premierul spunea ieri la televizor ca viiturile au fost foarte puternice si instalatiile si amenajarile hidrotehnice vor fi greu puse la incercare. Pai pentru asta sint facute, pentru situatii exceptionale, respectivele instalatii. Scriam acum citeva luni in ziar ca peste 90% din amenajarile hidrotehnice din judet sint necorespunzatoare, conform unui specialist de la Apele Romane. Si ce daca, nu s-a intimplat nimic, inundatiile au venit si s-au dus la altii, care nu sint asa norocosi, ei au fost inundati de sase ori anul asta, nu o singura data.
Iar din ce vedem, nimic, dar absolut nimic nu mai merge in tara asta. Concesionarii lacurilor nu vor sa faca amenajari si lucrari de intretinere si nici sa dea drumul la stavilare. Balastierele iau pietris direct de sub poduri, ca sa cada la prima ploaie, padurea e taiata cum il taie capul pe fiecare. Pe urma vin interventiile, unde nu sint utilaje, nu sint specialisti, nu sint oameni care sa faca treaba, nimeni nu are nimic.
Ce vedem zilele astea nu e doar rezultatul ploii si viiturii. E si rezultatul nepasarii ultimelor guverne, si al faptului ca actualul guvern e prea ocupat cu starea vremii si scandaluri ca sa mai incerce sa impuna respectarea legii. In primavara anunta toata lumea, in frunte cu ministra de la mediu, ca cei vinovati or sa plateasca si ca se vor lua masuri ca asa ceva sa nu se mai intimple. Intre timp numai anul asta asa ceva s-a mai intimplat de vreo sase ori. Fara sa mai putem la socoteala inundatii ca cele de la Botosani, socotite neglijabile. Iar sigurul lucru care se vede este ca nimic nu mai e cit de cit normal nici din punct de vedere legal, nici logistic. Probabil asa cum ne rugam la ploaie acum citiva ani, trebuie sa ne rugam de seceta. Si lucrurile vor reintra in normal. Normalul romanesc, cel cu care ne-am invatat deja.