Cine pe cine prosteste? Cine, ce si cui foloseste? Politicienii plini de initiative tocmai acum, cand se apropie alegerile, ONG-urile ce zica-se fac campania mascata doar "virtuosilor", blog-urile, www-urile, televiziunile si ziarele care tot bat apa in piua in favoarea unui sau unor actori politici, celelalte care fac acelasi joc in favoarea celorlalti sau cei care se pretind "independenti"? E asa un haos informational in tara asta incat evident ca nici nu stii in cine poti sa ai incredere. S-a ajuns la paradoxul conform caruia cu cat exista mai multe surse de informatii, cu atat informatia credibila sau, mai bine spus, cea mai apropiata de adevar, dispare.

In ultima vreme am intrat intr-un fel de nebunie informationala, atat de multi si "multe" se inghesuie sa ne ofere informatii zica-se vitale ori cel putin utile. Numai ca, daca pui cap la cap informatiile obtinute din atat de multe surse, vei constata nu numai ca jumatate dintre ele se exclud reciproc puse fata in fata cu cealalata jumatate, dar si ca valoarea de adevar a celor ramase este atat de redusa incat mare lucru nu mai poti intelege. Intr-un limbaj utilitar stire poate fi doar aceea care prin informatia pe care o contine aduce destinatarului date noi sau il ajuta sa inteleaga anumite situatii in asa fel incat, odata aflat in posesia acestei informatii, sa iasa cu orice in castig, macar cu faptul ca intelege o problema care mai inainte ii era necunoscuta.

Din pacate prea putine dintre informatiile care ne bombardeza astazi ne sunt de real folos. De fapt, in multe cazuri, intre ceea ce ni se spune a fi si ceea ce este de fapt e cale lunga. Ba mai mult, in general exista situatii in care chiar in momentul in care receptionam informatia stim cu certitudine ca ea e neadevarata, partial adevarata, cam trasa de par etc. Si totusi extrem de rar suntem pusi in situatia in care sa juram cu mana pe inima ca ceea ce ni se spune chiar este adevarat. Si inca nu am intrat "oficial" in campania electorala, iar atunci probabil ca vom indura un si mai aprig bombardament informational cu valoare nula.