Olteanul Nicolae Petrescu ar trebui sa intre in cartea de istorie. Mos Petrescu a resit sa razbune o parte din umilintele la care au fost supusi bolnavi in ultimii ani.
Avand oaresce subrezeli la inima omul s-a internat, in vara lui 2003, la Institutul de Cardiologie din Timisoara. De cum l-au vazut, medicii l-au si pus la cheltuiala, ca nu aveau cu ce sa-i faca operatia. Inima olteanului a rezistat vestii, la fel cum rezistent s-a dovedit a fi si buzunarul. Batranul a intrat in sala de operatie doar dupa ce a platit 23 de milioane de lei pe medicamente si materiale sanitare.
Dupa ce doctorii banateni l-au pus pe picioare, olteanul s-a dus glont la tribunal, unde a dat in judecata Casa de Asigurari de Sanatate. Sa recupereze cele 23 de milioane platite pentru un serviciu care ar fi trebuit sa fie gratuit. Instanta i-a recunoscut drepturile, dand in acest sens o sentinta definitiva si irevocabila.
Cazul sau este urmat de zeci de pacienti internati si operati la acelasi institut timisorean. In mod sigur si alti pacienti nevoiti sa-si achite gratuitatile ii vor urma exemplul. Partea proasta este ca, in situatia in care mii, zeci de mii, sute de mii sau chiar milioane de bolnavi vor cere banii Caselor de Asigurari de Sanatate, acestea nu vor avea, normal, de unde sa-i dea. Moment in care, legal, isi vor face aparitia executorii judecatoresti si se va pune poprire pe bunurile Caselor de Asigurari. Vor fi scoase la mezat masini, terenuri, imobile. In locul celor 23 de milioane pe care le merita, mos Popescu s-ar putea capata cu biroul directorului. Bun si atat, decat nimic. Iar in presa ar putea aparea anunturi gen : "Tanar, fost bolnav de hepatita, relativ dinamic, caut asociat, de preferinta proaspat operat de hernie, ulcer sau apendicita, pentru a obtine de la Casa de Asigurari zece metri de geam termopan”.